Жељко Пантић представља АЛХЕМИЈУ КОВАЊА

Музеј у Смедереву Вас позива на отварање изложбе АЛХЕМИЈА КОВАЊА смедеревског ковача мачева Жељка Пантића. Свечано отварање изложбе: четвртак 2. мај 2019. у 10 часова у Музеју у Смедереву. Изложба ће бити отворена до 31. маја 2019.

 

Изложба Алхемија ковања
Плакат за изложбу АЛХЕМИЈА КОВАЊА

Историја света је историја мача.

Мач  је много више од оружја – њиме се владало, инаугурисало, рашчињавало, под њим су се заклињали и нестајали.

Мајстори који су кроз историју спознали тајну мача и данас кроз те мачеве живе, јер сваки мач који се искује у себи носи један део свог творца.

Кад је мач искован, обрушен и исполиран, онда долази део који је можда најзахтевнији, а то је гравирање. Тад мач добија своје посебно обележје које га одваја од свих других. Ово је уједно и најзахтевнији део израде,  јер грешка на самом крају баца у сенку све до тад урађено. Отуд и израз „ђаво је у детаљима“.

 

Жељко Пантић

је рођен 1977. године у Смедереву. Ковањем мачева бави се од 2001. године. Његова алхемија ковања је почела жељом да сам себи искује мач.

До сада се представио јавности са три самосталне изложбе Алхемија ковања: СКЦ, Београд (2010); КЦ Раковица, Београд (2011); Музеј у Смедереву, Смедерево (2011) . Сарађивао је са Музејом Војводине на пројекту Господари глине и жита (2012), учествовао је на Данима европске баштине (2015), био је гостујући предавач у Научном центру Петница (2016), а за свој рад је 2018. године добио сертификат Министарства привреде као мајстор старог заната који је гарант да су његови радови ручне израде.