Историјска збирка

Историјска збирка музеја у Смедереву.

Историјска збирка Музеја у Смедереву броји око 2.000 предмета из различитих временских периода. Ови предмети су сведочанства о прошлости Смедеревског Подунавља, али и много ширих географских простора. Материјал је веома разнородан и, ради лакше прегледности, распоређен у више целина.

 

Одликовања, ордење, медаље, споменице и плакете

У оквиру наведене збирке налазе се наша и страна одликовања, поред осталих Орден таковског крста, Орден белог орла, Орден светог Саве, Орден Карађорђеве звезде и друго, па све до одликовања за заслуге стечене у Првом и Другом светском рату и послератном периоду.

 

Оружје

Збирка сваковрсног оружја садржи различита хладна оружја: мачеве, ножеве, бодеже, јатагане, сабље, бајонете, топузе и буздоване, те ватрена оружја почев од првих пушака фитиљача или кукача, делова бронзаног топа, кумбара и кубура, пушака и пиштоља 18. и 19. века, посебно из времена Првог српског устанка, па све до Другог светског рата. У овој збирци налазе се и заштитни војнички предмети (шлемови) и војнички прибор (порције за јело, чутуре и др.), као и неколико војничких униформи из новијег периода.

 

Карте и мапе          

Историјској збирци припадају и војничке и географске карте с краја 19. и почетка 20. века, које детаљно приказују поједине секције наше земље. На географској карти штампаној у Бечу 1891. године на немачком језику, Смедерево је убележено црвеним словима као значајно пристаниште на Дунаву.

 

Заставе

У невеликој збирци застава налазе се застава ношена на сахрани кнеза Милоша Обреновића, посмртница кнеза Михаила Обреновића и застава Врановске земљорадничке задруге, прве земљорадничке задруге у Србији.

 

Повеље, дипломе и укази

Ова збирка садржи материјал највећим делом из средине 19. века, писаних лепим рукописом на богато украшеним папирима.

 

Рукописи

Рукописи и заоставштина значајних личности из овог краја такође су саставни део историјске збирке. Значајна су архива Арона Деспинића из Ковина, која сведочи о трговини са обе стране Дунава током читавог 19. века, као и рукописна заоставштина Милана Јовановића Стојимировића и други списи.

 

Разгледнице

Збирка вредних разгледница с краја 19. и почетка 20. века дочарава нам изглед Смедерева у том периоду. Уједно, разгледнице су важна сведочанства о градитељском и урбанистичком развоју града и променама које су резултат прерастања Смедерева из вароши у модеран град.

 

Фотографије

У оквиру збирке налазе се вредне фотографије смедеревских породица из друге половине 19. века са потписима тада познатих фотографа, затим фотографије које сведоче о ужасима Првог светског рата, а многе фотографије говоре о највећој трагедији у историји Смедерева, о експлозији муниције и експлозива у Смедеревској тврђави 5. јуна 1941. године. Захваљујући фотографијама из ове збирке може се пратити и период Другог светског рата, као и послератне изградње и индустријског развоја града.

 

Пропагандни материјал

Састоји се од мноштва различитих летака, плаката, памфлета, прогласа, наредби и др.

 

Новине и штампа

Из обимне збирке различитих новина и листова издвојићемо као најзначајније „Новине србске” из 1814. године и листове „Смедеревског журнала“ из 1921. и 1938–39. године, чији је покретач и уредник био Милан Јовановић Стојимировић.

 

Стара и ретка књига

Богата збирка старе и ретке књиге садржи различите вредне књиге на нашем и страним језицима. Својим значајем издвајају се Стематографија Христофора Џефаровића из 1741. године, илуминирана са 18 ликова светаца, српских владара и других знаменитих личности и 56 грбова. Споменимо и рукописне делове Требника Макарија Давидовића. Интересантна је и рукописна књига, коју је Матија Бан поклонио за нову 1846. годину својој васпитаници Клеопатри Карађорђевић.

Аутор текста је Мирослав Лазић, М.А., виши кустос историчар

e-mail: miroslav@mus.org.rs

Галерија слика

Историјске збирке

Радно време музеја

Сваког радног дана од 10:00 до 17:00 часова. Викендом од 10:00 до 15:00.

Где се налазимо?

Музеј у Смедереву
Омладинска 4, Смедерево

Када могу да видим?

Довољно је посетити музеј у радном времену и погледати основну изложбену поставку!