Поводом Дана Музеја у Смедереву (12. април 1950 – 12. април 2022), приредили смо изложбу: „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“.

 

Дан Музеја у Смедереву 2022

 

Изложба је настала као плод трогодишњег пројекта „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“, који је у периоду између 2019. и 2021. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Пројектом је било обухваћено шеснаест дела. Паралелно, буџетским средствима Града Смедерева, извршена је конзервација и рестаурација девет икона. У Одељењу за конзервацију Народне библиотеке Србије у Београду конзервирана је једна икона на папиру. Укупно је изложено тридесет и три дела.

Иницијални циљ пројекта, да се обнове и заштите најугроженија дела руских уметника, прерастао је у изложбену поставку која сведочи о руско-српским уметничким везама, о деловању руских уметника у Смедереву, улози и значају који су имали у урбаном и културном развоју града у периоду између светских ратова, уједно сведочећи о формирању музејске збирке, као рефлексног одраза бројних идентитета града.

Важан део изложбе чине дела руских сликара и иконописаца која потичу из  приватне предратне колекције уметничких дела Милана Јовановића Стојимировића, која се налази у саставу Музеја у Смедереву од дана његовог оснивања. Музејским аквизицијама, поклонима и откупима, колекција са делима руских уметника значајно се увећавала.

 

На изложби ће први пут, након уласка у музејску збирку, бити изложене слике и акварели, рано преминулог, академског уметника Дмитрија Васиљевича Вележева из 1866. године, са представама пејзажа градова Ташкент, у данашњем Узбекистану и Хоџент (данас Худжант) у Таџикистану. Такође први пут, биће изложена икона Светог Јована Златоустог, дар хиландарске руске келије Светог Јована Златоустог, Смедеревцу Владимиру Љотићу, конзулу Србије у Солуну у периодима између 1890-1894. и 1904-1909, затим портрет породице Бранковић, који је атрибуиран сликару Ивану Дикију. У новом светлу, након конзерваторско-рестаураторског третмана, на изложбеној поставци ће бити изложена дела Василија Резникова, Рославеца, Мејендорфа, и најзначајнија међу иконама чудотворна икона Успења пресвете Богородице из Кијево-печерске лавре, с краја 17. века.

Ауторка пројекта и изложбе је др Снежана Цветковић, историчарка уметности Музеја у Смедереву. Аутор изложбене поставке је др Милорад Младеновић, архитекта, професор на Архитектонском факултету у Београду. Конзерваторско-рестаураторске радове извела је мр Вања Јовановић, виши конзерватор рестауратор (фирма HWAK, Рума), и Славица Јанаћковић, конзерватор Одељења за заштиту, конзервацију и рестаурацију у Народној библиотеци Србије у Београду.

 

Изложба ће свечано бити отворена у Музеју у Смедереву у уторак, 12. априла у 18 сати. Поставка ће бити пред публиком до 25. јуна 2022. године.

 

Добро дошли!