Разговор о књизи Момчила Ђорговића, Трагедија једног народа – Шта људе у Србији нагони да раде против себе

Издавач: Службени гласник, 2017 (четврто издање)

 

Музеј у Смедереву, уторак, 20. март 2018. у 18 сати

 

Трагедија једног народа је изузетна књига о двовековним успонима и падовима српске политике и српске културе, а најузбудљивије у њој је оно што је и романескног, и филмског и драмског типа…Ђорговићеви текстови- портрети су прави стваралачки бисери!“

(извод из приказа књиге Гојка Тешића)

 

О књизи новинара, књижевника и публицисте Момчила Ђорговића, Трагедија једног народа – Шта људе у Србији нагони да раде против себе, у смедеревском музеју ће у име издавачке куће Службени гласник, едиција Сведоци епохе, говорити извршни директор Сектора за издавање књига  Петар Арбутина, затим др Латинка Перовић, историчарка и ауторка низа вредних монографија и студија о српској нововековној и модерној историји, те аутор књиге. Разговор ће водити мр Снежана Цветковић, виши кустос Музеја у Смедереву.

 

Трагедија једног народа – Шта људе у Србији нагони да раде против себе је настала као плод низа текстова који су у континуитету објављивани у дневном листу Данас под насловом Зраке из садашњости, који је инспирисан познатим делом српског новинара Пере Тодоровића, Огледало, зраке из прошлости. Промењеном оптиком, кроз шездесет и шест медаљона-портрета, значајних личности српске историје из домена књижевности, уметности и политике, али и низом европских и светских политичара и књижевника који су утицали на нашу историју, или су јој били блиски својим делом, понирући у  непознате или мало познат мемоаре и дневнике, Момчило Ђорговић их осветљава из потпуно другачијих углова посматрања. Прво издање књиге је објављено 2016. године, да би већ  током наредне године пред читалачком публиком било њено четврто издање.

 

О аутору књиге:

Момчило Ђорговић је писао на Трећем и Другом програму Радио Београда, био новинар у Борби, дописник загребачког недељника Данас, уредник Недељне Борбе (награда за уређивање „Златна плакета Борбе“). Недељник Телеграф покренуо је 1994. године са Славком Ћурувијом, затим дневне новине Дневни телеграф, да би од 1996. године наставио самостално са издавањем Недељног телеграфа, све до 2009. године. Текстове објављује у недељном додатку дневних новина Данас под насловом Зраке из садашњости.

Објавио је следећа дела: Милован Ђилас, верник и јеретик, Београд 1989; East of West, West of East / Reports from the storm of Serbian politics, Beograd 2007; Српски валцер, Београд, 2010; Успон и пад Титове Југославије и Ранковића на Брионима – политички путопис у тридесет драматских слика, Београд 2013; Трагедија једног народа – Шта људе у Србији нагони да раде против себе, Београд 2016.

 

Више о аутору можете погледати на сајту: www.momcilodjorgovic.com