Изложба Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић – Сусрет Рудника и Смедерева, аутора мр Снежане Цветковић, више кустоскиње историчарке уметности и Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара Музеја у Смедереву гостоваће у Музеју Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

 

 ***

 

У среду, 7. марта 2018. године у 18 сати, у Галерији Музеја рудничко-таковског краја биће отворена изложба Музеја у Смедереву, Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић.

 

Сусрет Рудника и Смедерева

Тражење инспирације у средњовековној прошлости и њено преображавање у духу савремене уметности, уједињивало је браћу Настасијевић у заједничком уметничком деловању. Фокусирали су се на личност деспота Ђурђа Бранковића и њиме се бавили свако у свом домену. Момчило је аутор музичке драме у пет чинова Ђурађ Бранковић за коју је Светомир компоновао музику 1938. године. Светомир је такође нацртао више цртежа за сценографију опере, а најстарији од њих, Живорад насликао је пет сценографија за сваки чин. Најмлађи брат, Славомир, аутор је романа Тешко побеђенима, који за тему има управо личност Ђурђа Бранковића.

Изложбену поставку смедеревског музеја потписују мр Снежана Цветковић, виши кустос историчар уметности Музеја у Смедереву и Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар. Они су ову изложбу премијерно представили смедеревској публици током претходне, 2017. године.  Ову изложбу у нешто другачијем формату Горњомилановчани ће моћи да погледају ову занимљиву поставку до 10. априла 2018. године.