Позивамо све љубитеље културно-историјске баштине Смедерева и смедеревског краја на предавање у Музеју у Смедереву:

Страдање културно-историјског наслеђа Смедерева у Великом рату

 

„Смедеревски кеј је био у оно време једно врло мало, али отмено шеталиште, на коме је владао строги бон-тин, те је нарочито недељом од 11 до 12 и од 5 до 7 часова, био лети стециште отменог света и могао да се узме као нека шема лепог понашања. Шеталиште је било у једној алеји дивљих кестенова, испод којих су младићи и девојке ишли у „шпацир“, тј. флертовали, шетајући се. Са једне и са друге стране су биле клупе са ногама од гвозденог лива. Између шеталишта и Дунава је био лепо уређен парк, пун ружа. Тачно према том шеталишту је био чувени хотел „Лав“, пред којим је сваке вечери свирала музика, а недељом и празником је музика почињала већ у 5.“→

→Милан Јовановић Стојимировић, Митровданска битка код Смедерева и друге успомене из 1914. године,
1. октобар 1954.

 

 

У организацији смедеревског „Удружења потомака ратника 1912-1918. Смедерево“ у Музеју у Смедереву, у среду, 27. септембра 2017. године, са почетком у 18 часова, виши кустос музеја, мр Снежана Цветковић говориће на тему: „Страдање културно-историјског наслеђа Смедерева у Великом рату“.

 

У фокусу њеног излагања, које ће пратити богат визуелни материјал са бројним, до сада широј јавности непознатим фотографијама из ратом разореног Смедерева, биће најважнији споменици или споменичке целине Смедерева, попут: Смедеревске тврђаве, Саборног храма Светог Георгија, Хотела „Лаф“, Виле династије Обреновић и Смедеревског парка на Дунаву.

 

Добро дошли!