СТОПЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРЕДАЈЕ КНЕЗУ МИХАИЛУ СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ И ДРУГИХ УТВРЂЕНИХ ТУРСКИХ ГРАДОВА НА САВИ И ДУНАВУ.

 

У знак сећања на дан када је пре 150 година кнез Михаило III Обреновић „покајао“ Смедерево биће одржано јавно предавање на месту где се овај догађај одиграо – на улазу у Смедеревску тврђаву. Програм почиње у понедељак 24. априла 2017. у 12 часова, а аутор и реализатор програма је Мирослав Лазић, виши кустос Музеја у Смедереву. У случају кише програм ће бити одржан у смедеревском музеју.

 

Поводом значајног јубилеја – 150 година од турске предаје кључева града Смедерева изасланику кнеза Михаила Обреновића, српском мајору Љубомиру Узун-Мирковићу, биће одржан програм у организацији Музеја у Смедереву. Позивају се сви заинтересовани Смедеревци да у понедељак 24. априла 2017. у 12 часова у Смедеревској тврђави присуствују обележавању овог догађаја, који се својим значајем може сврстати у најважније или преломне догађаје у модреној историји Смедерева и Србије. Јер, после Хатишерифа из 1830. године, а пре стицања независности 1878. године, ово је свакако најзначајнији дан у повести Србије 19. века, посматрано са државно-правног становишта, односно турско-српских односа.

Место предаје кључева Тврђаве био је важан топос сећања Смедереваца, који је, на жалост, у потоњим деценијама уништаван, заборављан и повремено оживљаван, нарочито у време обележавања годишњице. Тако и ове, 2017. године, поводом значајног јубилеја – 150 година од дана када је кнез Михаило „покајао“ град деспота Ђурђа, желимо да подсетимо јавност Смедерева на важност овог догађаја.

Тим поводом, на улазу у Смедеревску тврђаву, код места где је била главна капија варошког бедема, и где је 12/24. априла 1867. године извршена примопредаја града, биће одржан јавни час у понедељак 24. априла 2017. у 12 часова. У случају кише програм ће бити одржан у Музеју у Смедереву.

Виши кустос историчар Музеја у Смедереву Мирослав Лазић говориће о свим најважнијим детаљима везаним за примопредају Смедеревског града, као и о предисторији и ширем контексту овог догађаја, смештајући га у оквире оновременог Смедерева.

Добро дошли!