Изложба „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“ побудила велико интересовање у јавности

Музеј у Смедереву захваљује посетиоцима изложбене поставке Рукописна средњовековна баштина Бранковића“ и учесницима програма које смо реализовали током њеног трајања. Од отварања изложбе 19. јануара до њеног затварања 2. марта 2023. имали смо више од осам стотина посетилаца.

Изложбу смо посветили 570-ој годишњици преноса моштију светог апостола и јеванђелисте Луке из Рогоса у Смедерево 12. јануара 1453. године, a отворили смо је у оквиру манифестације Смедеревске светосавске свечаности, која је ове године одржана тридесет и четврти пут. Изложба и бројни пратећи програми су настали су као плод сарадње између Музеја у Смедереву и Народне библиотеке Смедерево.

У току трајања изложбе организовали смо низ предавања у којима су учествовали следећи гости: др Даница Поповић, историчарка уметности и научна саветница Балканолошког института САНУ у пензији, др Весна Сара Пено, музиколошкиња и научна саветница Музиколошког института САНУ, монахиња Серафима (Новаковић) из манастира Лешје, др Жељко Ђурић, протојереј-ставрофор, Марина Лазовић, библиотекарка-саветница и директорка Народне библиотеке Смедерево и Љупка Васиљев, археографкиња-саветница Народне библиотеке Србије у пензији. Они су нам говорили о Светом Луки, преносу његових моштију у Смедерево 1453. године, култури, писмености и духовном животу владарске династије Бранковић.

Изложбу је са својим професорима и наставницима посетило више одељења смедеревских средњих школа: „Гимназије Смедерево“ и „Техничке школе Смедерево“, основних школа „Бранислав Нушић“ и „Димитрије Давидовић“, као и полазници језичког студија Daisy, док су ученици ОШ „Иво Андрић“ из Радинца, са својим наставницима, у изложбеном амбијенту одржали радионицу калиграфије.

Захваљујемо професорима и ученицима Музичке школе „Коста Манојловић“ на учешћу у програмима у оквиру поменуте изложбе.

Велики број медијских прилога

Изложби је посвећена посебна пажња у електронским и штампаним медијима. Захваљујемо смедеревским новинарима Драгану Павловићу, Јелени Илић, Оливери Милошевић, Томиславу Јелесијевићу, интернет порталима SD Cafe, Smederevo uživo, Марији Јаковљевић из медијске куће SPUTNIK, те уредницима програма из културе Радио-телевизије Србије и Ивани Ковачевић, чију ћемо емисију о рукописима династије Бранковић гледати на трећем програму ове медијске куће наредне године.

Изложба наставља свој пут до шире публике

Након затварања у Смедереву, изложба ће свечано бити отворена 9. марта 2023. године у 19 сати у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.