Књига Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914-1918 постављена је за БЕСПЛАТНО преузимање

 

Поводом 30. октобра, Дана ослобођења Смедерева у Првом светском рату

 

Поводом обележавања 30. октобра, Дана ослобођења Смедерева у Првом светском рату, Музеј у Смедереву поставио је за бесплатно преузимање књигу Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914-1918, аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара смедеревског музеја.

Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914-1918

 

 

 

 

Књигу у PDF формату можете преузети ОВДЕ Мирослав П. Лазић – Смедерево у Првом светском рату

Ова књига је прва историографска синтеза о Смедереву и смедеревском крају у Првом светском рату и свечано је представљена јавности на Дан Музеја у Смедереву 12. априла 2019. године. Како бисмо на достојан начин обележили 104. годишњицу ослобођења нашег града у Великом рату, одлучили смо да ову монографију поставимо на наш веб сајт за бесплатно преузимање.

 

 

 

Прва монографска синтеза о Смедереву и смедеревском крају у Великом рату

 

Издавање књиге реализовано је у оквиру истоименог пројекта који је реализован поводом обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата, догађаја без преседана који је у великој мери неповратно променио Смедерево и околину. Осим што је однео много жртава и драстично изменио демографску структуру, рат је донео до тада невиђена разарања урбаног језгра вароши, али и непосредне околине, као и појединих села у смедеревском крају (Липе, Михајловац, Колари…). Смедерево је, поред Београда и Шапца, претрпело највећа разарања од свих тадашњих српских вароши. Страдања Смедерева, нарочито из октобра 1915. године била су условљена географијом и тадашњим положајем вароши на граничној реци или како је то публициста Славољуб Штерић писао – „на пушкомет од непријатеља“.

 

Рат је изнедрио читав низ веома важних догађаја и друштвених процеса како за време ратних дејстава, тако и за време трогодишње аустроугарске окупације. Због тога је важно да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на вишегодишњим научним истраживањима архивске, музеолошке и друге изворне грађе, те до сада непознате стране али и домаће старије мемоарске литературе. У креирању књиге, у великој мери коришћени су новији историографски резултати савремене  домаће, али и стране науке.

 

Узимајући све у обзир, можемо рећи да ова књига, по количини обрађене грађе, темама које су у њој обухваћене, као и методолошким приступом, представља значајан искорак у досадашњем проучавању Првог светског рата Смедерева и околине. Књига коју представљамо јесте прегледна, на научним основама заснована монографија у којој ће како стручна, тако и шира јавност наћи одговоре на многа питања из домена завичајне историје Првог светског рата.

 

Основни подаци о књизи:

За издавача: Татјана Гачпар, директор

Аутор: Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву

Рецензија: проф. др Мира Радојевић, Филозофски факултет Београд и дописни члан САНУ

Лектура: Ивица Бојичић

Превод резимеа: Анка Велебит (енглески) и Јадранка Михајловић Шулеић (немачки)

Графички дизајн, типографија и прелом: Марија Лазићmagnet design

Штампа: BiroGraf Comp d.o.o., Земун

Тираж: 500 комада

 

За оне који воле мирис папира и штампе

 

Штампани примерак књиге је доступан за куповину у Музеју у Смедереву или поручити телефоном (026.46.22.138) или преко е-поште (info@mus.org.rs). Цена је 1.300 дин.