У складу са препорукама Владе Србије и мерама које за циљ имају превенцију ширења вируса корона, на списку установа које су затвориле своја врата за посетиоце од увођења ванредног стања је и Музеј у Смедереву. Ипак, поглед у далеку прошлост могућ је за све заинтересоване на сајтовима и путем виртуелних тура.

У намери да корисницима олакшамо приступ садржајима из културе, а имајући пре свега у виду спреченост у обављању програмских активности и редукцију пословног процеса наша установа одговара на препоруку Министарства културе и информисања да се грађанима Србије омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.

Ова препорука подразумева да установе културе материјал у дигиталном облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фотографије, текстове, 3Д скениране објекте и др.) постављају на веб сајтове, као и друштвене мреже и друге онлајн сервисе.

Почетак наших настојања у овом правцу јесте усмеравање ка веб сајту ”Виртуелна шетња кроз Смедеревску тврђаву / Virtual Walk through the Smederevo Fortress” – КЛИКНИ ОВДЕ.

Ради се о посебном веб сајту – пројекту који је наша установа реализовала 2013. године уз подршку иностраних донатора – SIDA – Swedish International Development Cooperation Agency (Шведска агенција за међународни развој и сарадњу) и наших партнера на пројекту – шведске независне међународне организације за очување културног наслеђа (Cultural Heritage without Borders (Културно наслеђе без граница) и организације Balkan Museum Network (Балканска музејска мрежа).

Зато, искористите прилику и ”прошетајте” кроз јединствену, монументалну и непоновљиву Смедеревску тврђаву – бисер српског средњевековног градитељства и један од најважнијих споменика културе у Републици Србији.

А, ми већ од сутра настављамо са објављивањем занимљивих текстова о културној баштини Смедерева и смедеревског краја путем нашег веб сајта.