Изложба Смедревска тврђава – од престонице до споменика културе је нова поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђе овог изузетног локалитета.

Поводом Дана Музеја у Смедереву у четвртак 12. априла у 13 часова биће приређено свечано отварање нове основне поставке смедеревског музеја под називом Смедеревска тврђава од престонице до споменика културе

 

Прича о Тврђави је уједно прича о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој“ Јерини, кулучењу под Турцима, разорном Првом и Другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ Смедеревске тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање.

Изложба Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе је саставни део Пројекта реконструкције сталне поставке чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима.

Поставка је реализована захваљујући финасијској подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева. Поред тога колектив Музеја велику захвалност дугује многобројним сарадницима који су помогли и поделили са нама своју љубав према наслеђу и заједници.

Уверени смо да ће изложба Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе бити подједнако значајна и интересантна као и претходна поставка музеја која је успешно комуницирала са публиком и одолевала времену више од четири деценије.

Позивамо Вас да у четвртак 12. априла у 13.00 часова дођете у Музеј на отварање нове поставке и прославу Дана Музеја како би смо поделили  радост овог свечаног тренутка.

 

Татјана Гачпар,

директор Музеја у Смедереву

Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе позивница 1Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе позивница 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основни подаци о изложби:

Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе

 

Изложбену поставку финансијски су подржали:

Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево

 

Руководилац пројекта:

Татјана Гачпар

 

Аутори поставке:

Татјана Гачпар, мр Снежана Цветковић, Мирослав П. Лазић и Милан Марковић

 

Аутори текстова у оквиру поставке: Татјана Гачпар, мр Снежана Цветковић и Мирослав П. Лазић

 

Стручни сарадници при изради текстова:

Дејан Радовановић и Љиљана Николић

 

Стручни консултант:

др Катарина Живановић

 

Аутори концепта енетријера поставке:

Предраг Јошић и Ангелина Марјановић

 

Дизајн поставке, графички дизајн и штампа:

Зоран Поповић и Жељко Левнаић

 

Сарадници у раду на поставци:

Наташа Скрињик Цветковић, Оливера Протић, Златко Пајић, Владимир Вазмић и Ненад Спасић

 

Рецензенти текстова изложбене поставке:

др Татјана Цвјетићанин, др Марко Поповић и др Дејан Радичевић

 

Лектура:

Ивица Бојичић

 

Превод на енглески језик:

Мирјана Вукмановић

 

Фотографије и илустрације:

Из збирки Музеја у Смедереву и документације Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево