Свечаним отварањем изложбе Смедерево: град и људи у уметности 20. века у понедељак 14. маја у 19 часова Музеј у Смедереву започеће програмима богату Националну недељу музеја и биће део велике музејске манифестације Музеји за 10.

Лепота смедеревског природног и историјског пејзажа, као и портрети људи који су у њему живели и стварали,  визуелизовани у делима ликовних уметника, тема су нове изложбе у Музеју у Смедереву.

Збирка ликовне уметности Смедеревског музеја представља фокусну тачку у којој су се сабрала дела многобројних уметника који су себе уградили у Смедерево, у њему боравили дуже, краће, на један дан, гостовали, или му се само безрезервно дивили.

Изложба, Смедерево: град и људи у уметности 20. века, ауторке мр Снежане Цветковић

више кустоскиње историчарке уметности Музеја у Смедереву, показује развој ликовне културе у граду током овог времена, у коме је оснивање музеја средином века означило прекретницу у чувању и сакупљању уметничких дела.

Пред ликовном публиком ће се представити портрет Наталије Цветковић, једне од најзначајнијих представница српског импресионизма, која је рођена у Смедереву 1888. године и тај податак током живота увек истицала са поносом. Пре тачно сто година њу је у Београду портретисао Урош Предић. Заблистаће и Смедеревско јутро, изузетно дело Петра Лубарде из 1971. године, настало као плод  инспирација током његове посете Смедеревској тврђави, која је неспорно била најдоминантнији мотив на платнима уметника у прошлом веку. Лепоту Дунава и смедеревских кула и бедема, сликали су Живорад Настасијевић, Василије Резников, Рославец, Пашко Бертолино. Божа Илић сликао је Карађорђев дуд, Светислав Страла Стару смедеревску цркву.

У ликовној култури Смедерева изузетно је велика улога колекционара и мецене Милана Јовановића Стојимировића, који је био једини Смедеревац који је седео пред штафелајима Марка Челебоновића и Лазара Личеноског, и који је формирао колекцију породичних портрета. За његовог ујака, чувеног лекара Душана Стојимировића, портрет мајке Катарине, извајао је наш чувени вајар Ђорђе Јовановић далеке 1915. године.

Другу половину века су маркирали први смедеревски академски образовани уметници, Радомир Раче Матејић, Селимир Јовановић, Наталија Карић Слијепчевић, Миленко Остојић, захваљујући којима је деловала Подунавска ликовна група (ПОЛИГРУС), а Смедерево постало место окупљања уметника кроз многобројне колоније и изложбе. Деведесетих година попут ликовног метеора у Смедерево је дошао Милан Лукић, сликар и акварелиста снажног ликовног темперамента који је у град унео нову ликовну енергију.

Изложба ће бити отворена у првој сали Музеја у Смедереву до 30. јуна 2018. године, а у лаз је бесплатан. Добро дошли!