СЛОБОДАН ТРАЈКОВИЋ
Градска галерија савремене уметности Смедерево, 17.11 – 5.12. 2017.
Отварање: 17.11.2017. у 18.00
Назив изложбе: Присутно и одсутно

 

 

Изложба постављена у Градској галерији савремене уметности Смедерево Присутно и одсутно аутора Слободана Трајковића представља
групну инсталацију самосталних радова који као збир материјала, идеја и фокуса заједно производе јединствену атмосферу радионице чула, мисаоних радњи и значења. Сам уметник не фокусира се на једно уметничко дело или мисао, него покушава да својим радовима представи свој целокупан контекст стварања.

Иако је по образовању сликар, Слободан Трајковић се осим цртежа, акварела и уља на платну-објеката, који су чинили његов уметнички језик 80-их година прошлог века, све више у новијим радовима окреће скулптури и инсталацији. У наведеном, специфичном искуству уметника, он и даље задржава универзалност сликарске нарације и сензибилитет.
Оно што првенствено чини мотиве Трајковићевих радова сублимира се из његове виталне индивидуалне митологије. Његову семантику одликује чулност, тананост и пластичка заокруженост, праћена богатом менталном креацијом идеје о отвореном делу. Аутор у својим радовима разматра уметничко дело као отворено, јер сматра да оно представља збир утисака који су присутни код оног који га посматра. Стога се и постављена изложба у Смедереву, што сугерише и сам назив, као и обиман текст у каталогу, бави истакнутим питањем присуства о одсуства. Јер, како назначава аутор није присутно само оно што је присутно, већ је присутно и одсутно које није речено, јер остаје у нама да оформи везу између прошлог, садашњег и будућег.

“У том контексту, помоћи ће нам и запажања Андрее Гејер о уметничкој пракси, која представљају свеобухватану платформу у којој она препознаје уметника са циљем не само да анализира или представља уметничко дело, већ и да активно креира место које сугерише мисаоно окружење, оспоравајући га не борбом већ присуством на месту производње.”(Цитат из каталога).

Биографија:
Слободан Трајковић је мулти-медијални уметник, гостујући професор на Факултету савремене уметности у Београду, предавач мултимедија предмета на програму докторских студија на истом факултету и писац о савременој уметности. Основна карактеристика његовог рада је грађење метафоре о животу и његове турбуленције у контексту друштвених, културних и политичких односа у којима живимо.
Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду 1978. године и магистрирао на истом факултету 1980. У 1982. добио је стипендију француске владе за студије на l’Ecole Nationale, Superieure des Beauk Arts у Паризу. Своје радове излагао је у галеријама и музејима у Европи, Азији и Сједињеним Америчким Држава; као што је Музеј савремене уметности у Београду, Модерна галерија у Љубљани, ACA галерија у Њујорку, Stefan Stux галерија у Њујорку, Модерна галерија у Ријеци, Mint музеј у Charlotte, Северна Caralana, Алтернативни музеј у Њујорку, Института за савремену уметност у Сингапуру, итд.
За свој рад је добио бројне награде.
Живео је у Њујорку од 1988. до 2005.
Од тада живи и ради у Лондону и Београду.

Мр Наташа Радосављевић Кузмановић
Кустос историчар уметности