Смедеревац Милан Јовановић Стојимировић био је први колекционар слика Николе Мартиноског

Никола Мартиноски – Женски акт са капом (1928)

У Националној галерији Македоније у Скопљу управо је завршена изложба слика Николе Мартиноског, „несумњиво највећег и најважнијег македонског уметника двадесетог века“, како је у изложбеном каталогу записао аутор изложбе, др Кирил Пенушлиски.

Никола Мартиноски – Девојка са ћупом и младић /Берба, (1929)

Изложба је носила назив: „Никола Мартиноски, почеци, 1919-1929“, а била је постављена и свечано отворена 11. маја 2017. године. На овој изузетној поставци Музеј у Смедереву имао је част да представи слике Николе Мартиноског које се чувају у Збирци ликовне уметности овог музеја. Изложене су четири „смедеревске слике“: Женски акт са капом (1928), Девојка са ћупом и младић /Берба, (1929), Рибари са Охридског језера (1929) и Портрет Димитрија Фртунића (1929).

Поменимо податак да су ове слике биле изложене и на ретроспективној изложби дела Николе Мартиноског у Скопљу 1975. године. Наведена дела су у састав смедеревског музеја ушла из предратне приватне колекције Смедеревца Милана Јовановића Стојимировића, који је ове слике набавио током службовања у Скопљу између 1930. и 1935. године, и који је био лични пријатељ са овим уметником. У изложбеном каталогу је истакнуто да је Милан Јовановић Стојимировић био један од првих колекционара македонске модерне уметности. У дневницима Милана Јовановића Стојимировића, као и у дневном листу „Вардар“ који је излазио у Скопљу, а који је он уређивао у наведеном периоду, налази се низ белешки о Николи Мартиноском, које отварају нове перспективе и могућности за сарадњу између Смедерева и Скопља. За почетак најављујемо гостовање др Кирила Пенушлиског у смедеревском музеју о сликама Николе Мартиноског које су биле изложене у Скопљу.

Ауторка текста: мр Снежана Цветковић, виша кустоскиња историчарка уметности Музеја у Смедереву.

Никола Мартиноски – Рибари са Охридског језера (1929)