Збирка ликовне уметности: конзерваторско-рестаураторски радови 2019.

 

Захваљујући одобреним финансијским средствима  Министарства културе и информисања Републике Србије  на  Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката  из области Музејског наслеђа у 2019-ој години, три слике из Збирке ликовне уметности смедеревског музеја, руског уметника Димитрија Василијевича Вележева, као и њихови аутентични рамови, прошли су кроз конзерваторско-рестаураторски третман у оквиру пројекта: „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“.

Међу уметничким делима која се чувају у Збирци ликовне уметности смедеревског музеја, јединствену целину чини пет слика руског уметника Димитрија Василијевича Вележева (1841-1867), три сликане уљаним бојама на платну и два акварела, са представама мотива градова Хоџент и Ташкент из 1866. године. Слике су рађене у духу академског реализма, а карактерише их деликатна сликарска палета. Вележев је током рата између Русије и Турске у тадашњим губернијама Туркестан и Таџикистан 1865/66. године,  као ратни сликар био у пратњи руског генерала Черњајева. Градове Хоџент и Ташкент сликао је педантно, аналитички,  готово филигрански прецизно, а са друге стране меко, баршунасто,  дочаравајући дух Оријента, његов ваздух и светлост, становнике, атмосферу пијаце и дворишта џамије у Ташкенту, тврђаву и пејзаже Хоџента.

Рођака генерала Черњајева, која је дошла у Србију након Октобарске револуције 1917. године, у свом пртљагу је носила и наведена дела Вележева. За време Другог светског рата, 1943. године, слике је продала у Смедереву Изванредном Комесаријату за обнову града. Оснивањем Музеја у Смедереву 1950. године, ова дела су ушла у састав  Збирке ликовне уметности медеревског музеја.

Иако велике уметничке вредности, и  чињенице да  иза њиховог аутора није остао велики опус, као и веома специфичним „путовањем слика“ од настанка до уласка у музејску збирку, до данас ова дела нису била излагана нити публикована.  Да би њихово излагање и репродуковање било омогућено било је неопходно да се изврши конзерваторско- рестаураторски третман, како уметничких дела, тако и њихових аутентичних дрвених рамова са којима представљају јединствену  целину.

Пројектом „Руска уметност у смедеревском музеју:конзервација и рестаурација слика и икона, друга фаза“, Музеј у Смедереву се кандидовао и ове године на Конкурсу за Музејско наслеђе. Након завршетка свих пројектованих радова уследиће њихово каталошко публиковање и излагање у смедеревском музеју.

Музеј у Смедереву изражава велику захвалност на професионално изведеним радовима, на сликама – мр Вањи Јовановић,  вишој конзерваторки рестаураторки  и на украсним рамовима –  Жељку Симићевићу, конзерватору техничару.

Димитрије В. Вележев, Град Хоџент у Туркестану, 1866, уље на платну, 27 х 41 цм, ЗЛУ-16

Димитрије В. Вележев, Базар у Ташкенту, 1866, уље на платну, 22 х 34 цм, ЗЛУ-14

Димитрије В. Вележев, Пејзаж тврђаве, 1866, уље на платну, 27 х 40 цм, ЗЛУ-15