Седма сезона „Славослова“ у Музеју у Смедереву

Ове године четвртфинале седме сезоне „Славослова“ одржаће се у Музеју у Смедереву са почетком у 17.00 часова у следећим терминима 28. и 29. новембра, као и 5, 6, 12, 13, 26. и 27. децембра 2018. године.

 

Славослов

 

У сарадњи са средњим школама и установама културе града Смедерева, Црквена општина смедеревска – Саборни Храм Светог Великомученика и Победоносца Георгија – организовала је 2012. године такмичење у беседништву за ученике средњих школа под називом „Славослов“. Манифестација је требало да буде локалног карактера, али је убрзо прерасла границе града и привукла велики број беседника, школа и сарадника из других градова. За седам година „Славослов“ је сабрао 419 беседничких цветова у разнолик и прекрасан средњошколски реторички букет!

У својству чланова стручног жирија до сада је учествовало 54 професора српског језика и књижевности, 57 професора других предмета, 56 свештенослужитеља и професора верске наставе и 45 посленика културе, уметности, јавног живота града Смедерева и других градова.

Попришта говорничких узлета били су: Центар за културу, Пленумска сала зграде Градске управе у Смедереву, Свечана сала Гимназије Смедерево, Библиотека Техничке школе Смедерево, као и Музеј у Смедереву. Велико финале увек се одржава у Саборној цркви. Време одржавања такмичарских вечери је око 17.00 часова. Право на учешће имају сви ученици средњих школа. Такмичење траје једну школску сезону – од октобра до маја. У септембру се отвара конкурс, крајем октобра се реализује заједнички састанак свих учесника са организаторима, на коме се потврђују пријављени беседници, формирају такмичарске групе, одређује календар наступа, утврђују правила и експлицирају сви конкретни детаљи.

Такмичење се реализује у три такмичарске етапе: четвртина финала (децембар), полуфинале (март) и финале (мај). То значи да најуспешнији беседници, који доспеју до финала, у току једне сезоне спреме и изговоре три различите беседе. Циљ организатора је био да ово не буде само такмичење у беседништву, већ својеврсна школа беседништва, кроз коју учесници могу да се полако развијају, осамостаљују и усавршавају током времена.

Беседници су говорили на слободне и задате теме, у зависности од нивоа такмичења. У саставу стручног жирија (који је четворочлан и који се мења) улазили су, обично, по један професор српског језика и књижевности, професор неког другог предмета, свештено лице или професор верске наставе, и директор установе културе, односно књижевник, уметник, правник и сл.

Осим новчаних награда (100 евра, 75 евра и 50 евра – за првопласиране у финалу), учесници су добијали књиге, дипломе, иконе, триптихе, привеске, ЦД-ове, чаше-пехарчиће са угравираним именом и друге пригодне награде.

Са поштовањем,

Протојереј Саша Гавриловић, старешина Саборне цркве у Смедереву

 

Школе – учеснице „Славослова“ у сезони 2018/2019. година су:

 1. Земунска гимназија
 2. Прва београдска гимназија
 3. Шеста београдска гимназија
 4. Седма београдска гимназија
 5. Филолошка гимназија, Београд
 6. Савремена гимназија, Београд
 7. Војна гимназија, Београд
 8. Средња војна школа, Београд
 9. Медицинска школа, Београд
 10. Гимназија Смедеревска Паланка
 11. Гимназија Ковин
 12. Гимназија Краљево
 13. Гимназија Петровац на Млави
 14. Техничка школа Смедерево
 15. Економска школа Смедерево
 16. ТТШ „Деспот Ђурађ“ Смедерево
 17. Гимназија Смедерево
 18. Музичка школа „Коста Манојловић“ Смедерево
 19. Медицинско-фармацеутска школа Смедерево