Пулс културног наслеђа источне Србије и Смедерева у Новом Саду

Представници институција културе из источне Србије и Смедерева посетили су Нови Сад, Европску престоницу културе 2022. Сврха посете је била да се успостави сарадња између радника у култури из Војводине и источне Србије и међусобна размена знања у области заштите и презентације културне баштине. Одржана је и трибина „Пулс културног наслеђа“ у Градској библиотеци у Новом Саду, на тему улоге појединца у очувању културног добра.

Обиласком Културне станице Свилара, Галерије Матице српске и Петроварадинске тврђаве, гости су се упознали са различитим приступом у презентацији културног наслеђа. Стварање културне станице у старом постројењу Свиларе је изузетан пример како се индустријско наслеђе укључује у део културног живота заједница, а изложбе Саве Шумановића и Уроша Предића у Галерији Матице српске начин како се да се уметничка дела презентују на иновативан и модеран начин. На Петроварадину су имали прилику да се упознају са историјом тврђаве и њеним подземним ходницима, слушајући узбудљиве приче и легенде од туристичког водича.

Трибина „Пулс културног наслеђа“, коју је организовао ЕУ инфо кутак Нови Сад, показала је да је  културно наслеђе у Србији итекако живо и да је то скуп много различитих тема. У ономе у чему су се сви сложили јесте да њега чине откуцаји срца свих оних људи који су уложили своју енергију и време како би сачували оно највредније у својој земљи, а то су, како и сама дефиниција културног наслеђа каже, непрекидно еволуирајуће вредности, уверења, знања и традиција, насталих интеракцијом човека и простора током времена.

Студијска група из источне Србије у којој су били представници Музеја у Смедереву, Музеја Крајине из Неготина, Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, Народног музеја „Зајечар“, Музеја Понишавља из Пирота, Туристичке организације Голубац, Националног парка „Ђердап“, За медиа медијске куће, РТВ Млаве, Лукс радија из Смедерева и блога Лепота живота посету су завршили са пуно утисака, остварених контаката са колегама из Војводине и новим идејама које ће примењивати у свом даљем раду у области презентације културног наслеђа.

„Људи су ти који носе културно наслеђе. Кроз њихово стваралаштво и приче, сви они који посете наш Голубац на најбољи начин упознају само место“, рекла је Јелена Петровић,  директорка Туристичке организације Голубац.

“Мени је ова посета Новом Саду лично пријала и пословно и приватно. Посета изложбе Саве Шумановића и Уроша Предића на мене је оставила један заиста фантастичан утисак“, рекла је Милица Илић, Музеј Понишавља Пирот.

У току посете, одржан је и састанак са Градским већем за културу на којем се разговарало са Далибором Ружићем, градским већником за културу, о посебној подршци коју локалне власти треба да пружају култури како би опстала и наставила да се развија.

„Нови Сад је генератор великих промена у сваком аспекту, а највидљивији, бар ових дана, је култура. Чули смо и представнике њиховог Градског већа који свој посао, можемо слободно рећи, раде са доста искрене страсти. Нема ту само професионализма, већ је енергија онај потребан састојак да би се овако велики пројекти реализовали. Дакле, потребна је та нека страст и жеља да се уради нешто конкретно и за будућност“, изјавио је Мирослав Лазић, виши кустос Музеја у Смедереву.

„Сјајно искуство, размена идеја. Не очекујем, наравно, да се све то примени у средини као што је Неготин, али идеја овога што Нови Сад има, када бисмо могли да применимо, било би непроцењиво,“ рекао је Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине Неготин.

“Веома сам задовољан, зато што видим да су се људи из Источне Србије, из културних институција заиста повезали са институцијама културе у Новом Саду. Верујем да ће доста тога применити, оно што је Нови Сад примењивао сада у току ове године када је Европска престоница културе. И надам се да ће ове везе које су сада створене да се развијају и да трају дуго”, изјавио је Ненад Константиновић, менаџер пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам”.

Дводневну студијску посету Новом Саду за представнике медија и културних радника из источне Србије и Војводине организовали су ЕУ инфо кутак Нови Сад и пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.