Програми Музеја у Смедереву на 29. Смедеревским светосавским свечаностима биће, као и претходних година, разнолики и занимљиви. Смедеревски музеј приређује две изложбе и смотру славских колача

 

Музеј у Смедереву ће и ове године активно учествовати у организацији и реализацији програма који се одржавају у оквиру 29. Смедеревских светосавских свечаности. На две локације, у згради Музеја, као и у Градској галерији савремене уметности Смедерево приказаћемо занимљиве изложбе и окупити креативне ствараоце из града Смедерева и околине.

 

Музеј у Смедереву, Омладинска 4, Смедерево

 

 Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића. Изложба ученичких калиграфских радова, минијатура, лигатура и мањих илуминација и радова Светозара Пајића Дијака

Организација изложбе: Музеј у Смедереву. Приређивачи изложбе: Драгана Мишић, Павле Павловић, Вишња Васиљевић, Светозар Пајић Дијак и Музеј у Смедереву. Свечано отварање изложбе биће у понедељак 22.1.2018. године у 19.00 часова. Изложба ће трајати до 28.2.2018. године.

О изложби:

Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића. Изложба ученичких калиграфских радова – преписа Есфигменске повеље, минијатура, лигатура и мањих илуминација проистекла је из пројекта Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића, који је реализован током 2017. године. Аутори пројекта су наставници историје Драгана Мишић и Павле Павловић из Београда и Вишња Васиљевић из Смедерева. Пројекат је одобрен од стране Центра за промоцију науке и подржан од Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево и Музеја у Смедереву.

Наставници и уленици улесници радионице калиграфијеОсновна идеја водиља твораца овог пројекта била је да се ученицима различитог узраста и различитих нивоа знања представи начин рада државног апарата средњевековних владара, на примеру двора деспота Ђурђа Бранковића. На конкретном примеру преписивања чувене Есфигменске повеље, коју је деспот Ђурађ Бранковић издао у манастиру Жича 1429. године, покушали смо да оживимо древни занат и племениту вештину калиграфије. Међутим, ученицима је остављена слобода да стечено знање и вештине примене и на разноразне друге начине, сходно њиховом узрасту и интересовањима, што ћете моћи да видите на овој изложби.

У пројекту су учествовали наставници, учитељи и ученици од 7 до 18 година из 13 основних и средњих школа из Београда, Смедерева, Ковина и Чуруга. Од октобра до децембра 2017 одржано је више радионица у Београду, Смедереву и Скобаљу. Као полазна тачка за стицање основних знања и вештина послужио је веб сајт   https://dvorskakancelarija.wixsite.com/djuradjbrankovic , на коме се налазе основна упутства, популарни текстови из српске средњовековне историје, као текстови о активностима спроведеним током трајања нашег пројекта.

 

 

Градска галерија савремене уметности Смедерево, Трг Републике 5, Смедерево.

 

Смотра Славски колач

Смотра ће се одржати 24.1.2018. године у периоду од 12.00 до 14.00 часова у Градској галерији.

 

 

Градска галерија савремене уметности Смедерево, Трг Републике 5, Смедерево.

 

Изложба уметничке фотографије из циклусаКосово, не/стваран живот”, аутора Ивана Максимовића

Свечано отварање изложбе биће приређено у четвртак 25.1.2018. године у 18.00 часова у Градској галерији савремене уметности. Изложба ће трајати до 31.1.2018. године.

 

О изложби:

Аутор Иван Максимовић изложиће серију фотографија из циклуса Косово, не/стваран живот које су настале у периоду од 2004. до 2017. године.

Оно што ће чинити предстојећу изложбу јесу приказане фотографије уметника на којима се он труди да свакодневну егзистенцију бележи уметничким приступом, користећи фото-апарат као средство трансфера своје свакодневице.  На постављеним радовима забележено је друштвено стање једног времена и људске, егзистенцијалне приче обичних људи. Овим индивидуалним чином, кроз сам процес уметничког стварања, аутор успева да произведе јавна значења и проблематизује их у документ сећања.

Документарне фотографије Ивана МаксимовићаФотографије и карикатуре Ивана Максимовића објављиване су у готово свим дневним новинама, као и већини часописа на српском језику укључујући и Националну географију. Такође су објављиване и у онлајн издањима специјализованих фото часописа на немачком и енглеском језику, као и у стручним монографијама на српском језику. Неке од фотографија коришћене су у истраживачким пројектима у Украјини, Русији и Великој Британији.

Биографија аутора:

Иван Максимовић је рођен 1977. године у Приштини.  Дипломирао 2006. године на Факултету уметности, Одсеку за вајарство, Универзитета у Приштини. Живи у Звечану.

Фотографијом се бави преко 20 година. Три године био студент демонстратор на предмету Фотографија на матичном факултету. Похађао више кратких курсева ТВ и радио новинарства, сарађивао са новинарима из више земаља. У то време се јавља и интересовање за документарни филм и тако настаје неколико кратких филмова, између осталих: Бојкот Народа (2013), Машинска радионица (2013), Дело вере (2014), Свети Сава и Косовски завет данас (2014) и др. Радио репортаже, вести, интервјуе. Превођен на преко 10 језика.

До сада реализовао седам самосталних и седам килективних изложби у земљи и иностранству.