Ново лице жене са села

Оснажене жене имају потенцијал да постану витални покретачи економије и својих заједница, тако што прате своје идеје и снове оне, једном речју, постају предузетнице свог живота чиме стварају прилике за квалитетнији живот себи и својој породици.
Зато је Центар за друштвено одговорно предузетништво (ЦДОП) осмислио пројекат „Ново лице жене са села” у у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије, а који има за циљ да пружи подршку младим женама, Ромкињама и повратницама да унапреде своје економске, друштвене и културне перспективе у руралним деловима Србије.

Предузетништво за жене са села

У том духу позивамо ван са на радионицу: ПРЕДУЗЕТНИШТВО ЗА ЖЕНЕ СА СЕЛА, која ће бити одржана у среду, 13. септембра 2023. са почетком у 11 часова у Музеју у Смедереву.
Ова радионица намењена је свим женама са села, повратницама и етничким мањинама до 40 година старости који имају или желе да реализују неку своју (пословну) идеју у шестом окружењу а нису сигурне у потпуности како да то ураде и значило би им да се упознају са практичним и стварним примерима из њиховог окружења као и могућностима које су тренутно актуелне и расположиве на селу.
У склопу радионице, учеснице ће имати могућност да:
1. Упознају се са основама предузетништва на селу и тако буду у могућности да провере да ли је њихова идеја могуће реализовати у стварности и шта је неопходно за то.
2. Сазнају зашто и како је концепт Руралног живота као нови вид понуде у сеоском туризму постао толико популаран и како могу кроз овакву понуду да стигну до својих купаца производа или услуга.
3. Чују личну причу о предузетнишву на примеру села Врмџа и како се кроз бренидрање створило посебно. микро туристичко место са аутентичном понудом која привлачи сваке године све више и више туриста.
4. Да се упознају са себи сличним женама са села и тако умреже и повежу.
Ако сте препознали и видите себе као ново лице Жене са села или познајете управу такву једну или више особа, које то већ јесу или могу да постану пријавите се заједно на ову радионицу. Радионица је бесплатна, али због ограниченог броја учесника обавезна је пријава на број телефона 062681488. Можете позвати или послати на дати број своје име и презиме, назив места/села из кога долазите и ког датума долазите на радионицу.
Уколико вам је потребна подршка око организације, молим да се јавите да бисте видели на који начин можемо да вам дамо помогнемо.
Све учеснице ове радионице, након њеног завршетка имаће могућност да се бесплатне пријаве на:
1. Менторски програм у трајању до 6 месеци где ће бити у могућности да раде са највећим стручњацима из области руралног предузетништва
2. Добију бесплатни приступ до 6 месеци онлајн курсева из области предузетништва и дигиталне писмености.
3. Уколико желе да постану чланице Мреже Језгро и тако добију приступ додатним ресусрима и контактима.

Драгана Томић Пилиповић

Радионицу води Драгана Томић Пилиповић, жена са више од 25 година искуства у развоју организације и појединаца. У свету је препозната као иноватор социјалних промена у руралним заједницама. Покренула је Rural HUB у селу Врмџа, Општина Сокобања са циљем оснаживања села кроз социјалну економију и предузетништво. Носилац је међународних награда и признања за свој рад на селу и оживљавању села. Подстиче и подржава женско предузетништво нарочито у руралним подручјима. Покретач је мрежа „Језгро“ која спаја жене са руралних подручја из целе Србије и оних које су повезане са тим темама. Завршила Економски факултет у Београду, а звање Магистра економских наука је стекла 2006. године на Универзитету у Тренту, Италија на смеру Локалног развоја за земље Балкана и области у транзицији.