Новом књигом Славољуба Б. Штерића Е мој синко, дуга је то прича. Ратни дневници и белешке 1912-1918, сећања на балканске и Први светски рат отргнута су од заборава

Плакат Славољуб ШтерићНеуморни истраживач српске војне историје 20. века, потпуковник Славољуб Б. Штерић, приредио је нову књигу дневника и успомена људи из времена балканских и Првог светског рата. Књига носи назив Е мој синко, дуга је то прича. Ратни дневници и белешке 1912-1918. Како по стилу назива тако и по самом концепту ова књига представља својеврсни други том или наставак приче започете са претходном књигом Ете тако је то било коју је аутор приредио 2014. године. Нова књига ратних дневника потврђује потпуковника Славољуба Б. Штерића као једног од пионира истраживача Првог светског рата у Смедереву и смедеревском крају, јер су досадашње књиге постале незаобилазна литература у проучавању завичајне историје у Великом рату.

Свакако први утисак у вези нове књиге дневника и бележака јесте да је волуминозна. Сам обим књиге, дакле њен квантитет, шаље поруку о ауторовој амбицији, али и истраживачкој марљивости или посвећености. Осим тога, овде се огледа и његова официрско-патриотска етика утемељена на позитивним тековинама српске војничке традиције, из које произлази намера да се не забораве људи увучени у вихор ратова од 1912. до 1918. године, као ни њихова искуства о томе. Овом приликом истичемо и приређивачево искуство у обради дневничке грађе, које је свакако било од великог значаја у ишчитавању рукописа различитог квалитета или нивоа разумљивости. Без ове вештине уредника, публиковање овакве грађе било би упитно.

Последња истраживања Славољуба Б. Штерића, као и велики напори приликом уређивања грађе и приређивања књиге успешно су окончани упркос дугој борби са тешком болешћу. На жалост, аутор није поживео да дочека промоцију своје дуго очекиване књиге којој се толико радовао. Испуњавајући једну од последњих жеља Славољуба Б. Штерића, промоцију књиге ћемо ипак приредити у години када се обележава стогодишњица завршетка Великог рата у установи са којом је увек имао добру и плодоносну сарадњу. Биће то прилика да се сетимо и његових претходних издања и још једном му одамо почаст за изузетан допринос унапређењу сазнања о историји балканских и Првог светског рата.

Позивамо Вас да присуствујете промоцији нове књиге смедеревског публицисте Славољуба Штерића у петак 21. децембра 2018. године у 18 часова у Музеју у Смедереву. На промоцији ће говорити: Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву; др Радомир Милошевић, протојереј; Саша Николић, директор компаније Newpress d.o.o. Смедерево и Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву.

 

Белешка о приређивачу:

Славољуб Б. ШтерићСлавољуб Б. Штерић се родио у Београду 1940. године, где су му родитељи у то време живели и радили. При крају рата је са родитељима дошао у Осипаоницу код Смедерева. После основне школе завршио је Гимназију у Смедереву, а затим студије на Војној академији у Београду. Официрску каријеру започео је на аеродрому код Скопља. Након две године службе завршио је Школу ракетних јединица противваздухопловне одбране и наставио службу у Смедереву. Службовао је затим у Ваздухопловној академији у Задру, а затим на аеродрому у Приштини. У Београду је завршио Командно штабну академију РВ и ПВО. Учествовао је, на лични захтев, у рату 1990/91. године у источној Славонији. При крају каријере радио је у Смедереву и Пожаревцу. Пензионисан је у Смедереву у чину потпуковника.

Један је од оснивача и први председник Удружења потомака ратника 1912-1918. у Смедереву. Био је покретач и једно време уредник гласила овог удружења. Бави се проучавањем завичајне историје са тежиштем на балканским ратовима и Првом светском рату.

 

Објавио је више породичних хроника и књиге:

Смедеревски бој 1914. године,

Ете тако је то било ратни дневници 1912-1918. и

Борбе од Дунава до Врбовца 1915.