Иложба „БРОДОВИ НА ДУНАВУ“ смедеревског бродомоделара Златка Пајића одржана је у Музеју у Смедереву од 5. 10. до 2. 11. 2021. године. Изложба модела бродова који су обележили пловидбу Дунавом у последњих пет векова организована је поводом 500 година од првог помињања бродоградилишта у Смедереву и поводом 30 година рада аутора у бродомоделарству.

Тема изложбе била је веома инспиративна за едукативни рад са ученицима смедеревских основних школа и добар повод за презентацију управо реализованог пројекта „Четврт шајка“.

Музејске радионице

Музејске едукативне радионице „Историја пловидбе / Пловидба Дунавом“

Радионице су одржане у периоду од 27. 10. до 1. 11. 2021. године са ученицима ОШ „Др Јован Цвијић“ и ОШ „Димитрије Давидовић“.

Аутор изложбе Златко Пајић упознао је учеснике са историјом развоја воденог саобраћаја, као и са типовима бродова који су у прошлости пловили Дунавом поред Смедерева. Ученици су у сталној поставци тражили експонате који су у вези да темом и од кустоса музеја добили додатне информације о тим експонатима. У „такмичарском“ делу радионице играли смо помало већ заборављену игру „потапање бродова“, а у креативном делу су учесници радили цртеже којима су исказали своје утиске о радионици или су правили једрењаке од љуске ораха.

 

Представљање пројекта "ЧЕТВРТ ШАЈКА"

Презентација пројекта „Четврт шајка – историјски, културни и туристички потенцијал, од пројекта до реализације“. Презентација је реализована у четвртак, 28. октобра у 18.00 часова у Музеју у Смедереву.
Наведени пројекат реализован је у општини Ковин, под покровитељством Министарства туризма трговине и телекомуникација Републике Србије. Циљ презентације био је да се потенцијали пројекта прикажу представницима Града Смедерева, туристичким радницима и осталим заинтересовним институцијама и појединцима из Смедерева. На презентацији је говорио Златко Пајић, реализатор пројекта и аутор текуће музејске изложбе „Бродови на Дунаву“.