Среда, 22. фебруар 2017.

У оквиру акције „Јасно је – и село и град“, коју је 1. јуна 2016. године покренула градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић ученици виших разреда ОШ „Вук Караџић“ из Липа обишли су Музеј у Смедереву, Смедеревску тврђаву и Народну библиотеку Смедерево. Ова посета је само једна у низу програма које припремају смедеревске установе у култури, а који су првенствено намењени ученицима сеоских основних школа.

У реализацији програма су учествовале чланице Градског већа Јасмина Војиновић, задужена за рурални развој, Светлана Михајловић, задужена за културу, као и кустоси, водичи, библиотекари и други.

У Музеју у Смедереву припремљен је интересантан двочасовни програм. Малишани су упознати са историјом нашег Музеја, а кроз радионицу „Музејски детектив“ су искуствено стекли знања о главним елементима музејске делатности и кустоског позива: како се културна добра прикупљају и научно обрађују и како се резултати истраживања презентују публици.  У завршном делу програма ученици су се фотографисали у костимима деспота Ђурђа и његове породице.

 

Након Музеја ученици су уз причу водича обишли Мали град Смедеревске тврђаве,  а своју посету граду крунисали су дружењем у Народној библиотеци Смедерево.