Локална заједница на дар Музеју у Смедереву

Подсећамо Вас да је у првој сали смедеревског музеја од 4. новембра 2016. у постављена актуелна изложба Аквизиције – поклони и откупи етнолошког одељења Музеја у Смедереву 2003 – 2014 ауторке Гордане Милетић, вишег кустоса етнолога

Изложба Аквизиције – поклони и откупи етнолошког одељења Музеја у Смедереву 2003 – 2014 представља резултат сарадње Музеја – кустоса и локалне заједнице у циљу очувања културног наслеђа смедеревског краја. На изложби су представљени  предмети који документују различите сегменте живота у Смедереву и селима смедеревске општине у периоду који обухвата последње деценије 19. и цео 20. век.

У периоду од 2003. до 2014. године фонд етнолошке збирке са око 1.200 предмета увећан је за 296 предмета, као и документарном грађом и фотографијама. У овом периоду, због недостатка финансијских средстава, сакупљачка делатност Музеја је првенствено усмерена на поклоне. Многи појединци подстакнути различитим мотивима самоиницијативно су поклонили Музеју део своје породичне заоставштине, а смедеревски ликовни уметник Селимир Селе Јовановић своју приватну колекцију коју чини око 118 предмета. Овим предметима увећани су и квалитативно обогаћени  сви делови етнолошке збирке, а формиране су и нове колекције, попут следећих: делови архитектуре, ковачко–поткивачког заната, опанчарског заната, електричарског заната и колекција техничких предмета.

Изложба ће бити свечано отворена у петак 4. новембра 2016. у 13 часова у првој сали смедеревског Музеја. Изложба ће бит отворена до 1. априла наредне године. Улаз је слободан.

Ауторка изложбе и каталог је Гордана Милетић, виши кустос етнолог Музеја у Смедереву. Аутор визуелног идентитета изложбе је мр Родољуб Карановић. Покровитељ изложбе је Град Смедерево.

За све додатне информације можете контактирати ауторку изложбе на:

+381 (26) 4622138 или gordana.m@mus.org.rs