У понедељак 24. априла 2017. у 12 часова обележена је стопедесетгодишњица турске предаје утврђеног Смедеревског града кнезу Михаилу Обреновићу. Програм је реализован у организацији Музеја у Смедереву у виду јавног предавања о овом значајном догађају, не само из домена завичајне, већ и историје српског народа и Србије уопште. Предавач је био Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар смедеревског музеја, који је у тридесетак минута окупљенима говорио о предисторији овог догађаја, ширем контексту српско-турских односа 60-их година 19. века, и, наравно, о томе како се сама примопредаја догодила и који су били најважнији актери овог догађаја.

У смедеревском музеју: Фото Миодраг Мишко Поповић, Фото „Дунав“

Јавно предавање одржано је на улазу у Смедеревску тврђаву, најближе месту где се тачно пре 150 година обавио церемонијал примопредаје утврђења, дакле близу некадашње куле испред главне капије на варошком бедему, где је мајор српске војске Љубомир Узун-Мирковић у име кнеза Михаила III Обреновића примио кључеве града од команданта турског гарнизона. Предавању су присуствовали грађани Смедерева, а нарочито се захваљујемо члановима Удружења потомака ратника 1912-1918 Смедерево који су помогли у организацији догађаја, као и представницима медија.

Након јавног предавања уследио је коктел у Музеју у Смедереву, а заинтересовани су могли даље да погледају предмете из основне поставке смедеревског музеја који се односе на поменути временски период или на породицу Обреновић.