У среду 12. априла 2017. у Музеју у Смедереву обележено је 67 година постојања једне од најстаријих градских установа културе.

Музеј у Смедереву, једна од најстаријих и најрепрезентативнијих смедеревских установа у култури, обележила 67 година рада занимљивим програмом у оквиру којег смо имали ексклузивну прилику да видимо и неке од највреднијих и најсјајнијих музеалија пронађених у Смедеревској тврђави. Наиме, уочи обележавања Дана Музеја у Смедереву, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедеревио извршио је предају Пара златних наушница са грбом и монограмом, које су пронађене приликом арехолошких истраживања сакралног комплекса–цркве у југоисточном углу Смедеревске тврђаве. Од недавно, ова вредна музеалија постала је део археолошке збирке Музеја у Смедереву.

У препуној мултифункционалној сали смедеревског музеја одржано је предавање са презентацијом Смедеревске златне наушнице – племенити трагови наше прошлости Дејана Радовановића, археолога и директора Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. Пре њега, о раду Музеја, његовој мисији у локалној заједници, као и о најважнијим моментима у његовој историји, говорила је Татјана Гачпар, директор и арехолог Музеја у Смедереву.

 

 

 

Током трајања програма у улазном холу Музеја посетиоци су имали прилику да премијерни виде  Пар златних наушница са грбом и монограмом, као и још један вредан предмет из наших збирки – Златну наушницу са бисерима, пронађену у Малом граду Смедеревске тврђаве 1968. године.

Овом приликом се захваљујемо и спонзорима коктела поводом Дана Музеја у Смедереву :

Винарија „Јеремић“ Смедерево

Винарија „Водњанка“ Водањ

Подрум „Илић“ Водањ