Музеј у Смедереву и Народна библиотека Смедерево, позивају Вас да у четвртак 23. фебруара 2023. године у 18 сати присуствујете програму  који приређујемо у оквиру изложбене поставке  „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“.

Предавања о рукописној баштини династије БранковићМарина Лазовић, библиотекар-саветник и директор Народне библиотеке у Смедереву, одржаће предавање под називом „Дворска библиотека деспота Ђурђа Бранковића“.

Љупка Васиљев, археограф-саветник из Археографског одељења Народне библиотеке Србије (у пензији)  одржаће предавање под називом „Израда уметничких копија српских ћирилских рукописа и метод археографског описа“, у оквиру којег ће говорити о археографском методу рада, атрибуцији рукописа и изради копија средњовековних српских ћирилских  рукописа за изложбену поставку Музеја у Смедереву 1972. године.

Биографије предавача:

Марина Лазовић је професор руског језика и књижевности, професор српског језика и књижевности, библиотекар саветник, преводилац и библиограф. На државном универзитету „Михаил В. Ломоносов“ у Москви дипломирала је на групи за руски језик и књижевност, а на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на групи за српски језик и књижевност. Аутор је и коатур више књига и библиографија.

Љупка Васиљев, историчарка уметности и археограф. На Филозофском факултету у Београду дипломирала је на Одељењу за историју уметности. Читав радни век у трајању од тридесет и осам година, радила је у Археографском одељењу Народне библиотеке Србије у Београду на атрибуцији, описима и копирању средњовековних рукописа. Аутор је бројних стручних и научних радова, књига и изложби.

Добро дошли!