Историјат

Музеја у Смедереву

Др Леонтије Павловић, за живота већ легендарни стваралац велике истрајности, више од 60 година је у мраку људске заборавности осветљавао сећања на важне догађаје и због ратне ветрометине на овом простору, сакупљо по свету расуте делове наше материјалне баштине. Са готово фанатичном упорношћу је од тих делића сведочанстава прошлости Смедеревског подунавља, састављао мозаике историјских догађаја и претакао их у многобројне књиге, написе, чланке и др. И све га је интересовало „од неолита до сателита“, како је умео често да каже. Његових 50 година научног рада и преко 60 година публицистичке делатности преточене су у више од 280 библиографских јединица и 28 књига, исписаних на око 7.000 страница. Упорна, истрајна борба др Леонтија Павловића за утврђивање и потврђивање историјских истина оваплоћена је у широком стваралачком опусу, који је полазиште за сваког будућег истраживача.

Леонтије Павловић је рођен 26. августа 1915. године у селу Бродац у босанској Семберији, у врло сиромашној сељачкој породици. Отац Лука и мајка Ружа благословени са осморо деце, морали су заиста много да се помуче да би их одгајили. Основну школу је учио у родном селу, а нижу гимназију је завршио у Бијељини. „Под тешким материјалним околностима“, како сам каже у својој биографији завршио је Државну трговачку академији у Сарајеву. Због рата је морао да прекине 1937. године уписано школовање на Богословији у Битољу, које је завршио 1945. године по ослобођењу у Београду. Исте године се уписао на Богословски факултет и дипломирао 1949. године са просечном оценом 9,39. На Филозофском факултету завршио је историју уметности, на истом факултету је 1964.године одбранио докторску дисертацију са насловом: Култови лица код Срба и Македонаца – историјско-етнографска расправа. Ову изузетно вредну књигу Музеј у Смедереву је штампао 1965. године.

Од октобра 1937. године је био на положају јерођакона у манастиру Студеница, па све до ослобађања, а 1945. године је рукоположен у чин јеромонаха у цркви ужичкој, храму Св.великомученика Георгија. У тој епархији је службовао од 1937. до 1950. године. Најпре као библиотекар од фебруара 1950. године запослио се на Богословском факултету, а већ јула исте године постављен за асистента за предмет „Литургика са хришћанском археологијом“. У његовом Службеничком листу, који се данас чува у Архиву Србије, оцењено је да се највише оспособио старих српских рукописа и икона и да је његову студије Манастирске болнице у доба Немањића наградио Универзитетски савет 1949. године.

Од 1956. године радио је као професор у азањској школи. И данас сељани памте његова упорна трагања за било каквим белегом на азањском гробљу, за било каквим подацима, којих су се мештани сећали, није се устручавао да уђе ни у циганске потлеушице и да изучава њихове обичаје и културу.

За директора Народног музеја у Смедереву изабран је 1. децембра 1959. године, и на том радном месту је био до 1977. године, када се посветио искључиво научном раду. Пропутовао је готово све европске земље од 1963. до 1969. године тражећи расуте трагове Смедеревског подунавља. Служио се Латинским, грчким и руским језиком.

За представљање стваралачког опуса др Леонтија Павловића није довољно само ово обраћање. Дугујемо му једну обимнију студију, која би презентовала његову опсежну делатност и библиографију многобројних радова. Јер, он је у великом броју часописа, зборника, листова објављивао чланке из историје, археологије, историје уметности и религије, етнологије, ћириличкепалеографије, епиграфике и средњовековне књижевности.

У нашем Музеју за 17 година рада, са својим сарадницима је успео да збирке обогати новим културним добрима од изузетног значаја: Бронзаном луцерном облика брода, Моноксилним чамцем са Мораве, Минђушом Бранковића, Средњовековним шлемом из Смедеревске тврђаве, Златником Септимија Севера, средњовековном керамиком и многим другим вредним експонатима. Пресељењем у нову репрезентативну зграду, Музеј постаје важно културно седиште и место културних дешавања.

Данас, готово сваком озбиљнијем истраживачу историје било које области овог краја, полазиште су Павловићеви многобројни радови. Богата књижевна заоставштина др Леонтија Павловића може се разврстати, према врсти грађе, у неколико целина. Пре свега, др Леонтије Павловић је оставио иза себе 28 монографских публикација. Затим следе сепарати, којих је 46. Др Леонтије Павловић је излагао на многобројним научним скуповима у земљи и иностранству своја научна саопштења, која су касније нашла место у разним зборницима и збиркама (21 саопштење). Као прилоге у југословенској периодици др Леонтије Павловић је објавио више од 300 чланака. У заоставштини коју поседује Народна библиотека Смедерево, налазе се и необјављени текстови и рукописи др Леонтија Павловића. Сва ова књижевна грађа је стручно и исцрпно обрађена и објављена у Библиографији др Леонтија Павловића аутора Гордане Јовановић, Марине Лазовић и Јелене Јеремић, а ми из овог огромног опусао објављених радова поменућемо само најзначајније. Из огромног опуса објављених радова поменућемо само најзначајније.

Едиција Музеја у Смедереву Неки споменици културе у пет књига осветљава бројне трагове материјалне и духовне културе на овим просторима од времена Римљана до наших дана. Богате податке за привредну, војну, политичку и културну историју области Смедеревске и Пожаревачке и јужног Баната у периоду стварања и препорода српске државе у првој половини 19. века пружа Павловићева књига Архива Арона Деспинића о трговини Србије и Аустрије, рађена на основу обимне грађе, коју је Музеј у Смедереву откупио.

На веома оригиналан и подацима крцат начин овај период др Леонтије осветљава и књигом Смедерево у 19. веку – занимање, имовина и привређивање становника према пописима од 1833. и 1862/3.године.

Српско лекарско друштво изабрало је др Леонтија за свог почасног члана због објављених радова из области медицине, међу којима је најважније 110 година болнице и апотеке у Смедереву.

Штампарство у нашем крају обрадио је у расправи Смедеревске штампарије и појава најстаријих листова „Народна воља“ и „Фењер“ 1875/6.године.

Области развоја школа, просвете и културе обрађене су у више радова и књига, која су захтевала претходно мукотрпна архивско-музеолошка и библиотечка истраживања и које дубоко залазе не само у историју ових делатности, већ обухватају њихово прожимање и утицај на друштвене токове и кретања: Смедеревска гимназија 1871-1918. године, Књига у смедеревском краја у 19. веку, Музеј и споменици културе, студија о 170. годишњици основне школе „Димитрије Давидовић“ у Смедереву (1806-1976), намењене стручним радницима, професорима и културним посленицима, превазилазе те оквире и представљају интересантно штиво за све знатижељнике.

Др Леонтије Павловић будућим покољењима је оставио и капитално дело, студиозно истраживано у најзначајнијим документационим центрима, у Дубровачком архиву, архиви Академија наука, Војвођанском архиву и Матици српској, служио се и документима Ратног архива из Беча и на високом научном нивоу презентирао у књизи Историја Смедерева у речи и слици. Књига представља изванредну грађу за даље прочавање историје, просвете, културе, урбанизма и етнографије, не само Смедеревља, већ и целе Деспотовине и њених веза са света. Ову повезаност политичког, привредног и културног средишта Деспотовине, Смедерева, бастиона за одбрану хришћанства, др Леонтије Павловић је представио и у књизи Смедерево и Европа 1381-1918. године. Ово свеобухватно дело приказује прожимања и међусобни утицај Деспотовине са градовима државама у Италији, Угарској, Византијом, Турском, Француском, Пољском, Босном и Русијом.

И после оласка у пензију др Леонтије Павловић је са истом упорношћу и ентузијазмом радио готово до смрти 1997. године.

Његов огроман, оригиналан стваралачки опус уврстио га је међу најбоље познаваоце историје нашег краја, којег је са љубављу и стрпљивошћу научног радника готово целог живота проучавао. Зато је као признати истраживач и научник учвршћен у светски значајну биографску књигу под називом : Људи заслужни за светска достигнућа, објављена у Кембриџу 1990. године. Опширни подаци о овом нашем значајном суграђанину објављени су и у познатом лексикону Ко је ко у Србији, 1991. године.

За сва његова прегнућа, која само мали број људи може сместити у један људски век, за стрпљиво изучавање прошлости Смедеревља, за изузетан допринос у раду и развоју Музеја у Смедереву, за готово фанатично прикупљање, проучавање и презентацију културних остатака наше прошлости и за научни рад др Леонтија Павловић је добио много признања.

Смедереву и Смедеревцима је част што је др Леонтије наш град одабрао и слојевито проучио његову прошлост, посебно људима, који су имали срећу да га упознају и са њим сарађују. Његов стваралачки опус и легат са око 3.000 књига, рукописа и другог некњиженог материјала, које је др Леонтије поклонио Народној библиотеци су млађим генерацијама извориште за даља истраживања и пример како треба испунити живот и оставити траг.

И Милан Јовановић Стојимировић, Смедеревац, који се, иако вртлогом живота вођен по свету, увек враћао Смедреву и др Леонтије Павловић, кога је стицан околности довео у наш град и заувек везао за њега историјским нитима, остаће легенде Смедерева, а њихова оставштина за будућност сама их је уписала у књигу добротвора овог града.

Поносни смо што их је историјски ход времена везао баш за наш град.Одужићемо им се једино ако следимо њихов пример истрајности у откривању непатворених историјских истина.

 Аутор текста је Гордана Ранковић, кустос историчар Музеја у Смедереву у пензији

Свезнајући тумач подунавског искона
Научни рад др Леонтија Павловића и цитираност у рецентној литератури

 

Др Леонтије Павловић (1915-1997) је живео у Смедереву од 1959. године, када је изабран за управника овдашњег музеја. На овом одговорном месту радио је осамнаест година, односно до 1977. године. У овом временском периоду Музеј у Смедереву је добио нову музејску зграду у којој се и данас налази. Тада је формиран и стручни тим за уређење сталне изложбене поставке, којим је руководио академик Војислав Кораћ. У овом периоду постојала је интензивна издавачка делатност по којој је Музеј у Смедереву и данас препознатљив у научним круговима.

Леонтије Павловић дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1949. године. Потом је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду 1957. године, са темом Манастир Темска. На истом факултету ће 1964. године одбранити докторску дисертацију Култови лица код Срба и Македонаца (историјско-етнографска расправа) под менторством професора Ђорђа Сп. Радојчића. Овај рад ће бити публикован 1965. године као издање Музеја у Смедереву.

У стручном гласилу Музеја у Смедереву, Смедеревском зборнику бр.1 (2006) професор класичне археологије на Филозофском факултету у Београду, др Александар Јовановић, објавио је рад Прилози познавању античке прошлости у смедеревском крају базиран на проучавањима др Л. Павловића, започињући рад следећом реченицом: „Сваки намерник и походник античке баштине смедеревског краја мора да се запути неразрушивим путевима које је прокрчио Леонтије Павловић, савременик историје овог тла, радознали и свезнајући тумач подунавског искона“. И остали аутори текстова у првом броју Смедеревског зборника цитирају радове Л. Павловића, издвојили бисмо рад др Мирославе Мирковић, професорке на Филозофском факултету у Београду: Један латински натпис из Сеона (Монс Ауреус) као и др Марка Поповића, научног сарадника Археолошког института САНУ, Смедеревски град – проблеми истраживања и обнове.
Научни рад Л. Павловића показао се много пута до сада као полазна основа за истраживаче и научне раднике који се Смедеревом баве на различите начине. Спектар тема које је Л. Павловић проучавао за живота изузетно је широк. Вредност његових научних постигнућа осликава се у честој цитираности и позивању на његове закључке у делима универзитетских професора, стручних сарадника научних института, али и у белетристици и романсираним приказима историје Смедерева.
У књизи Библиографија др Леонтија Павловића, коју је објавила Народна библиотека у Смедереву 2003. године, чије су ауторке Гордана Јовановић, Марина Лазовић и Јелена Јеремић, постоји посебно поглавље Библиографија позива на дела и рад др Леонтија Павловића (избор), сачињена до краја 2002. године.
Овом приликом сматрамо да је важно поменутом избору додати монографију др Момчила Спремића, професора Филозофског факултета, Деспот Ђурађ Бранковић и његово доба у којој је др Л. Павловић заступљен са шест дела. Поред наведене монографије, по значају се издвајају и рецентни наслови од великог значаја у стручној јавности, објављени након 2002. године до данас. Ови наслови у одређеним сегментима за полазну основу имају дела Л. Павловића. Пре свега то је књига историчарке уметности, др Данице Поповић, научне сараднице Балканолошког Института САНУ-а, Под окриљем светости. Култ светих владара и реликвија у средњовековној Србији, објављене у Београду 2006. године. Следи књига проф. др Александра Јовановића, Огледи из античког култа и иконографије, објављене 2008. године у Београду.

Овим кратким приказом донекле смо осветлили заступљеност и актуелност научног рада Леонтија Павловића. Музеј у Смедереву је у деценији након смрти Л. Павловића, на више начина изразио пијетет према његовом научном раду и значају за развој смедеревског Музеја. На згради Музеја 2004. године постављен је бронзани медаљон са његовим портретом, рад смедеревског вајара Селимира Јовановића, а потом је први број гласила Музеја у Смедереву – Смедеревски зборник посвећен управо Леонтију Павловићу. Важно је нагласити да је последњи пут гласило овог типа Музеј у Смедереву публиковао давне 1975. године. Правци у којима у будућности размишља Музеј у Смедереву, како би се чувало и представљало научно дело Л. Павловића, јесу репринти његових најуспешнијих издања, пре свега најтраженије књиге Култови лица код Срба и Македонаца.

Аутор текста је Мр Снежана Цветковић, виши кустос историчар уметности Музеја у Смедереву