О уметности и дворској култури у Србији 1872-1903.

 

Музеј у Смедереву је са Центром за визуелну културу Балкана Филозофског факултета у Београду објавио књигу Уметност и дворска култура у Србији 1872-1903, чија је ауторка др Снежана Цветковић, историчарка уметности и музејска саветница Музеја у Смедереву.

Књига је објављена захваљујући средствима која су одобрена од Министарства културе Републике Србије и суфинансирањем Града Смедерева на Конкурсу наведеног министарства намењеног музејском наслеђу за 2022. годину.

Публикација је проистекла из истоимене докторске дисертације коју је Снежана Цветковић одбранила на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду 2021. године.

У књизи су обрађени дворови кнеза/краља Милана Обреновића и краља Александра Обреновића у Београду, Смедереву, Крагујевцу, Нишу и Такову, владарска патронажа, архитектура и обликовање дворских ентеријера .

др Снежана Цветковић

Представљање књиге

 

О књизи ће говорити у име издавача Татјана Гачпар, музејска саветница, директорка Музеја у Смедереву, др Ана Костић, професорка Филозофског факултета у Београду и управница Центра за визуелну културу Балкана, рецензент књиге др Ненад Макуљевић, професор Филозофског факултета у Београду, др Саша Брајовић, професорка на Филозофском факултету у Београду, и ауторка књиге др Снежана Цветковић.

 

Свечани програм представљања књиге одржаће се у Музеју у Смедереву, 28. априла у 18 сати.

Добро дошли у Музеј у Смедереву.