Гостовање Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца у Музеју у Смедереву и представљање VII тома публикације Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе

 

У петак, 5. маја 2023. у 13 часова у смедеревском музеју у Омладинској улици бр. 4 Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца представиће VII том публикације Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе, који уређују Александар Марушић и Ана Ранковић. Рецензенти наведене публикације су др Игор Борозан, историчар уметности, професор на Одељењу историје уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Милош Тимотијевић, музејски саветник, историчар Народног музеја у Чачку.

 

У програму свечаног представљања у Смедереву говориће:

  • Татјана Гачпар, музејска саветница археолошкиња и директорка Музеја у Смедереву;
  • Александар Марушић, виши кустос историчар и директор Музеја рудничко-таковског краја;
  • Др Снежана Цветковић, историчарка уметности и музејска саветница Музеја у Смедереву;
  • Неда Мирић, археолошкиња, архивисткиња и в.д. директорка Историјског архива у Смедереву;

Татјана Гачпар ће говорити о међуинституционалној сарадњи горњомилановачког и смедеревског музеја, значају ове вишегодишње сарадње у очувању и презентацији културног наслеђа.

Александар Марушић ће представити деветнаест нових радова VII тома наведене публикације.

Др Снежана Цветковић, ауторка рада „Династија Обреновић у оставштини потомака Александра Симоновића“,  говориће о  Александру Симоновићу, значајној историјској личности,  који је био у служби више владара династије Обреновић и коморник краљице Наталије. Био је ожењен Смедеревком Милицом Спасић. На Југову су имали вилу „Милица“, саграђену у последњој деценији 19. века, Смедеревцима познатију по имену ресторана „Ђурђеви вајати“, како се звала у најдужем периоду  у другој половини 20. века.

Неда Мирић ће представити свој рад под називом „Династија Обреновић у збирци фотографија Историјског архива у Смедереву“, које потичу из фонда Лазара Газибарића.

 

Добро дошли.

Muzej u Smederevu