У среду 18. априла 2018. године почео је нови циклус едукативног дела пројекта „Јасно је – и село и град“, који је 2016. године иницирала и покренула градоначелница Града Смедерева др Јасна Аврамовић.

Циљ пројекта је да се ученици виших разреда сеоских основних школа кроз интерактивне садржаје упознају са радом установа у култури у Смедереву.

Први учесници новог циклуса били су ученици ОШ „Херој Света Младеновић“ из Сараораца.

У Музеју у Смедереву били су у прилици да се упознају са новом музејском поставком под називом „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“, а затим су кроз низ истраживачких задатака и итерактивних радионица проширили своја знања из завичајне историје. У завршном делу програма ученици су се фотографисали у костимима деспота Ђурђа и његове породице.

Други део посете одвијао се у Смедеревској тврђави. Археолог Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево је на самом локалитету говорио о заштити непокретних културних добара, као и о важности културног наслеђа за креирање идентитета локалне заједнице.

Након тога ученици и њихови наставници, посетили су Народну библиотеку Смедерево, најстарију установу културе у нашем граду. Програм посете је предвидео обилазак свих одељења Библиотеке (Позајмно за одрасле, Одељење стране књиге, Одељење стручне књиге, Завичајно, Матично, Одељење набавке и обраде и Дечје одељење), упознавање са фондовима на свим одељењима, начином рада наше установе и могућностима које корисници библиотечких услуга имају у нашој Библиотеци и библиотечким огранцима.  Један од огранака Народне библиотеке Смедерево ради управо у Сараорцима. Ученици су били у прилици да виде и изузетно редак Фонд старе и ретке књиге, а Дечје одељење, фонд књига на њему и слободна претрага фонда, који је њиховом узрасту најпримеренији, заокружили су ову посету.

 

Планирано је да до краја текуће школске године све сеоске школе са територије Града Смедерева учествују у другом, још динамичнијем и забавнијем едукативном програму „Јасно је – и село и град“..