У поводу Међународног дана музеја и у оквиру манифестације Ноћ музеја, Музеј у Смедереву има изузетну част позвати Вас на вечерњу изложбу са концертом

Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић: сусрет Рудника и Смедерева

аутора мр Снежане Цветковић и Мирослава П. Лазића

 У суботу 20. маја 2017. у 18 часова у смедеревском Музеју

 

Између осталог излажемо: предмете из Легата браће Настасијевић из Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Музеја позоришне уметности у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду и Народне библиотеке Смедерево.

Пратећи програм: концерт камерног састава оркестра „Светлост“ из Смедерева.

Учесници: Јелена Угринић (виола), Сташа Тимотијевић (чело) и Немања Петковић (кларинет). Руководилац и диригент Марко Ђорђевић.

Улаз бесплатан.

Почетак програма тачно у 18 часова, свршетак око 20 часова

Почетак концерта у 19 часова.

 

Трајање изложбе од 20. маја до 20. септембра текуће године.

 

 

Историјске и културне споне између Рудничког краја и Смедерева бројне су и дубоке, најинтензивније у позном средњем веку, у време деспота Ђурђа Бранковића. Дух деспотске породице Бранковић био је изузетно жив у Горњем Милановцу и Рудничком крају и током првих деценија 20. века, проналазећи уметнички ехо у талентованој грађанској породици Настасијевић из Горњег Милановца. Тражење инспирације у средњовековној прошлости и њено преображавање у духу савремене уметности, уједињавало је браћу Настасијевић у заједничком уметничком деловању.

Транспоновање личне драме и историјске трагичности деспота Ђурђа Бранковића кроз уметнички израз браће Настасијевић: књижевни, музички и ликовни, били су нам инспирација и повод за организацију изложбе. Њихово заједничко делање на овом пољу представља феномен у српској културној историји.

Музичка драма „Ђурађ Бранковић“, изведена пред публиком у Народном позоришту у Београду 12. јуна 1940. године, била је уметнички тријумф браће Настасијевић. Према Момчиловом драмском тексту „Ђурађ Бранковић“, Светомир је компоновао музику,  док су нацрте за сценографију радили и Светомир и Живорад. Коначно, реализована је сценографија сликара Станислава Сташе Беложанског.

Надахнут стваралаштвом старије браће, лик деспота Ђурђа Бранковића и његово време оживео је и Славомир Настасијевић у историјском роману „Тешко побеђенима“ (Београд, 1976).

Изложбена поставка је реализована захваљујући позајмици предмета из Легата браће Настасијевић из Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Музеја позоришне уметности у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду и Народној библиотеци у Смедереву.

Покровитељ изложбе је Град Смедерево.