Градска галерија савремене уметности Смедерево

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ

30.11.2022 – 15.1.2023.

Отварање: среда, 30.11. 2022. у 19.00                                                       

Кустоскиња изложбе: мр Наташа Радосављевић Кузмановић

 

NICOLAS FREYTAG

R E F L U X

 

Самосталном изложбом уметника Nicolas-a Freytag-a завршавамо овогодишњу излагачку сезону у Градској галерији савремене уметности Смедерево Музеја у Смедереву. Изложба се састоји од великог броја слика средњег и великог формата рађене комбинованом техником на полиестерском филму – полупрозирној површини индустријског квалитета коју аутор у овом случају третира обострано.

Полазиште за радове Nicolas-a Freytag-a јесте фигуративно сликарство које разматра постављене фигуре, у својим драматично тензичним призорима, насупрот широког дијапазона форме од културног наслеђа до једноставног историјског низа. Односно, театар света који њега интересује преузет је из историјских композиција или прекомпонован кроз нове односе у савремени, синтетисани, актуелни рад.

Nicolas-ово референтно поље је историја уметности са акцентом на репрезентацију жене (митске, алегоријске, комерцијалне), кроз коју бележи њихове формалне аналогије, задржава дисторзије и разматра начине на које се имагинарнe групе или класе прерасподељује кроз контролу уметничке продукције и њене дистрибуције.

Извори који нормирају жену у овом уметничком раду такође су хетерогени. Од барока до порнографских слика, од слика пронађених на интернету до студијски произведених у сарадњи са моделима. Тачније, свака иконографија која је у оптицају ту је да на ауторовом (прозирном) платну, мапирани, могући академизам стави у игру.

 

О АУТОРУ

NICOLAS FREYTAG (Женева) је 2003. године дипломирао на Факултету лепих уметности у Женеви (ЕСБА). Након трогодишњег путовања по Африци и Азији живео је и радио у Истанбулу и Лондону, а од 2019. у Београду. Излагао је у Лондону, Паризу, Женеви, Барселони, Београду, као и на Бијеналу у Шаржи.