НЕМАЊА МАТЕ ЂОРЂЕВИЋ
Градска галерија савремене уметности Смедерево, 6.12 – 20.12. 2017.
Отварање: 6.12.2017. у 19.00
Назив изложбе: DEMIjURG

 

Изложба постављена у Градској галерији савремене уметности Смедерево под називом DEMIjURG аутора Немање Мате Ђорђевића представља низ радова, углавном великог формата, који су настали у периоду од 2015. до 2017. године на простору Француске.
На изложби у Смедереву уметник ће се, након излагачке паузе од две године а као увод у његова планирана излагања током 2018. године, представити уљима на платну и цртежима. Оно што суштински обликује поетику овог аутора нису велики друштвено-историјски, културни и цивилизацијски контексти, већ он на својим радовима одређује епоху на њеном, како сам каже: „дневном нивоу, у својим уситњеним деловима, распарчаним по нашој стварности када опстају само заблуде као глупост, заблуде као бешчашће и само заблуде као заблуда… Префарбавао сам тај унутрашњи отпад,који свако носи, па да видимо, како он стоји овде у Смедереву.“

Један од сликовитих пропратних текстова о раду Ђорђевића је и Потребно је упознати ноћ Мухарема Баздуља, у коме каже: „И заиста, фигуре на Ђорђевићевим платнима као да долазе из дјечијих ноћних мора. А ипак, пред тим платнима не желимо да скренемо поглед. Пред тим фигурама не осјећамо страх. И нема то везе са рационалним осјећањем да се немамо чега бојати. И кад гледамо хорор филм, лако је самом себи рећи: ово пред нама је филмско платно, све што видимо је резултат снимања, призори које гледамо су артифицијелни, вјештачки, снимљени на сету, у неком студију, уз рефлекторе, камере, техничаре, тонце и остало менажерију и скаламерију. Ако је хорор добар, што ће рећи – увјерљив, такви софизми не помажу. Фигуре на Ђорђевићевим платнима не изазивају страх јер сликар не жели да их се бојимо. Његова је амбиција већа. Он жели да нас подсјети. Жели да се присјетимо како смо вољели мрак.“ („Писци о сликарима“-„Anonymous said“). Насупрот овоме критичар Жан-Лик Шалимоа (Jean-Luc Chalumeau), некадашњи уредник часописа Опус, сарадник едиције Круг уметности (Cercle d’art ) у тексту Мате сликар несанице каже следеће: “Уметник изричито представља Циоран-а као звезду водиљу, и то нам је користан знак када покушамо да разумемо ову уметност потпуно без компромиса, која намеће своју визију без покушаја да све задовољи.”

Немања Мате Ђорђевић је добитник више домаћих и интернационалних награда, од којих издвајамо: Нагарада за цртеж Владимир Величковић, две награде (за цртеж и слику) Француске Академије Лепих Уметности, Награду за цртеж Остен, Македонија, Ликовна јесен-Милан Коњовић ,Сомбор; Финалиста је фонда Антониа Марена, Француска.

Немања Мате Ђорђевић је рођен у Београду (Југославија) 1983. године. Живи и ради на релацији Београд – Париз од 2014.године.


Информације о аутору су доступне на Википедији