МУЗЕЈИ КАО СРЕДИШТА КУЛТУРЕ

БЕСПЛАТНИ ПРОГАМИ У НЕДЕЉИ МУЗЕЈА

 

Манифестација Музеји за 10, пети пут по реду, одржава се од 13 – 19. маја 2019. и обухватиће обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Сваке године највећа национална музејска иницијатива, привуче око 200.000 посетилаца.

Током седам дана програма у 46 градова Србије, 76 музеја и сродних институција културе на 120 локација припрема бројне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети баш тих дана, посетиоци су у прилици да се укључе и у додатне програме који се састоје од интензивираних ауторских и стручних вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности.

Ове године Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се обележавају истог дана, у суботу 18. маја 2019. Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан.

 

Манифестација Музеји за 10 се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије, а у Смедереву и под покровитеqством Града Смедерева.

ПРОГРАМ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ

 

Радно време:

13-19. мај / од 8.00 до 20.00 часова,

  1. маја / од 10.00 до 24.00 часа.

 

ИЗЛОЖБЕ (у току трајања Mанифестације)

 

  • Изложба СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА – ОД ПРЕСТОНИЦЕ ДО СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ је основна поставка Музеја у Смедереву која афирмише комплексно наслеђe овог изузетног локалитета. Прича о Тврђави је уједно прича о Србији XV века, деспоту Ђурђу Бранковићу и ”проклетој” Јерини, кулучењу под Турцима, разорном првом и другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ смедревске Тврђаве до сада.

 

  • АЛХЕМИЈА КОВАЊА, изложба ручно кованих мачева аутора Жељка Пантића.

Мач је много више од оружја – њиме се владало, инаугурисало, рашчињавало, под њим су се заклињали и нестајали. Мајстори који су кроз историју спознали тајну мача и данас кроз те мачеве живе, јер сваки мач који се искује у себи носи један део свог творца.

Жељко Пантић је рођен 1977. год. у Смедереву. Ковањем мачева бави се од 2001. год..

До сада се представио јавности са три самосталне изложбе, сарађивао је са Музејом Војводине на пројекту Господари глине и жита (2012), учествовао је на Данима европске баштине (2015), био је гостујући предавач у Научном центру Петница (2016), а за свој рад је 2018. године добио сертификат Министарства привреде као мајстор старог заната који је гарант да су његови радови ручне израде.

 

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

 

ПЕТАК, 17. мај у 18:00 часова

 

  • Промоција стручног часописа СМЕДЕРЕВСКИ ЗБОРНИК бр. 6

 

На промоцији ће говорити чланови Редакционог одбора часописа и аутори, између осталих: академик Момчило Спремић, др Марко Поповић, др Ненад Макуљевић и др Весна Марјановић,  др Александар Урошевић и директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар.

Смедеревски зборник представља стручни часопис у којем се објављују радови о покретним културним добрима која се чувају у музејским збиркама (палеонтологија, археологија, нумизматика, историја, етнологија и уметност), о културно-историјској баштини Смедерева и смедеревског краја, као и стручне радове на најразличитије теме од општег културно-историјског и музеолошког значаја.

Штампање часописа омогућили су Министарство културе и информисања и Град Смедерево.

 

СУБОТА, 18. мај 2019. од 10 до 24 часова

 

  • Интерактивни програм за посетиоце УСПОМЕНЕ ИЗ МУЗЕЈА

 

Свим посетиоцима ће бити омогућено фотографисање са фото паноима деспота Ђурђа и деспотице Јерине (панои на којима  су предствљени Ђурађ и Јерина у природној величини, са отворима на месту лица) и фотографисање у средњевњковним владарским костимима из врермена деспотовине, рађеним по узору на Есфигменску повељу (1429.), јединим сачуваним ликовним приказом деспота и његове породице.