Аутори: Милија Нешић и Радивоје Марковић
Изложба: УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ
Време трајања: 21.6 – 10.7.2017.

УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ

Радови на изложби су без обзира да ли се ради о скулптури, слици, цртежу или објекту уствари осврт ове двојице уметника на односе које успостављају они који имају моћ и силу и оне који трпе последице. Блиска прошлост на жалост је само једна од сцена у овој вечној историјској представи у којој се несрећа обичних људи представља као њихов највећи интерес употребом разноврсних метода, манипулацијом и пропагандом као и претњом односно употребом силе.

С’обзиром на сличан уметнички програм и сензибилитет а различитост у форми, сматрам да ће мали дијалог који ова двојица уметника имају у оквиру прве од низа заједничких изложби помоћи у успостављању дијалога у ширем смислу.

И још нешто: Свака сличност са изборима и стањем у Србији намерна је.

У име аутора: Раде Марковић

Милија Нешић

Рођен у Нишу 1934. Завршио Средњу уметницку школу у Нишу 1955. Академију ликовних уметности и постдипломске студије, одсек вајарство завршио у Београду 1964. Цртежом, сликом, скулптуром, медијем фотографије и концепта бавио се у циклусима од 1950. године. У свом стварању прешао је пут од натурализма, реализма, асоцијативне уметности, апстрактне форме до 1975.године. Oд 1978. ствара јединствене интерактивне скулптуре – мрдалице. Излагао на многобројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду као слободан уметник.

Радивоје Марковић

Рођен 1957. у Краљеву, Србија. Завршио грађевински факултет у Београду.

Аутодидакт. Сликарство учио у атељеу Ненада Дамјановића. Слика од 1984. године. Скулптуре, функционалне сцулптуре и уметнички намештај прави од 1993. Члан удружења ликовних уметника Србије, УЛУС, члан Удружења ликовних уметника, примењених уметника и дизајнера Србије-УЛУПУДС. Оснивач И власник Уметницке радионице РМ односно: Отворени атеље Раде Марковић. Оснивач манифестације АРТ МАРКЕТ-а у Београду, председник удрузења SCASAs. Председник Вајарске секције Удружења ликовних уметника Србије-УЛУС. Један од оснивача РМД дизајн студија. Живи и ради у Београду.