Мексико у историјској штампи Србије

 

Музеј у СмедеревуАмбасада Мексика у Београду, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ Београд и Музеј у Смедереву приређују изложбу у смедеревском музеју и промоцију истоименог дигиталног портала на веб адреси http://meksiko.unilib.rs/

 

 

Свечано отварање изложбе биће приређено у понедељак 4. септембра 2023. у 13 часова у првој сали Музеја у Смедереву.

 

У оквиру програма отварања присутнима ће се обратити:

домаћин програма, директорка Музеја у Смедереву госпођа Татјана Гачпар,

градоначелник Смедерева господин Јован Беч,

Његова Екселенција Амбасадор Мексика у Београду господин Карлос Изауро Феликс Корона (Carlos Isauro Félix Corona),

заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду господин др Адам Софронијевић

 

О изложби „Мексико у историјској штампи Србијеˮ

Мексико и Србија одувек су делили основне вредности слободе, националног интегритета и равноправности међу народима и државама. Поводом великог јубилеја – 75 година дипломатских односа између Мексика и Србије Универитетска библиотека „Светозар Марковићˮ у сарадњи са Амбасадом Мексика у Србији и Удружењем Адлигат народима Србије и Мексика поклања дигитални портал „Мексико у историјској штампи Србијеˮ који садржи 353 чланка објављених у историјској штампи Србије у периоду од 1844. до 1953. године.

У част 77 година непрекидних дипломатских односа између Мексика и Србије две пријатељске земље и у 2023. години заједно обележавају трајање дипломатских веза формализованих 24. маја 1946. Портал „Мексико у историјској штампи Србијеˮ садржи вредне материјале који сведоче о начину на који је штампа у Србији у континуитету и пре успостављања дипломатских односа Србије и Мексика исказивала интересовање за догађаје у Мексику и пратила све важне развојне путеве ове, географски удаљене, али очигледно по свим другим критеријумима Србији блиске земље. Из овога се може закључити да је успостављање дипломатских односа 1946. године само врхунац већ постојећих културних, друштвених, научних, привредних и других веза које су постојале између два народа у претходном периоду.

Материјали презентовани на порталу указују на богатство ових веза кроз разноврсност тема у које су сврстани презентовани чланци. Девет тема које покривају готово све аспекте друштвеног живота једне земље, од привреде, преко образовања па до спољне и унутрашње политике, омогућиће заинтересованим истраживачима, студентима, али и најширој популацији грађана Србије и Мексика да сагледају богатство односа два народа и две државе које сеже и много дубље и раније од 1946. године и помоћи да се свим посетиоцима портала у најбољем светлу презентује идеја да је успостављање дипломатских односа, ако је искрено и намењено даљем развоју пријатељских односа, као што је то случај са односима Мексика и Србије, представља само круну једног претходног пријатељства које је развијано деценијама.

Дигитални портал http://meksiko.unilib.rs презентује 353 чланка из историјске штампе Србије о Мексику у периоду од 1844. до 1953. године, а на изложби су на паноима представљени најзанимљивији чланци са портала.

 

Изложба ће бити отворена до 4. октобра 2023. године. Улаз је слободан.

Добро дошли!