У смедеревском музеју обележен Међународни дан споменика и споменичких целина

У уторак 18. априла 2017. у Смедереву је Национални комитет обележио ICOMOS-ов Међународни дан споменика и споменичких целина. Овогодишња тема прославе, „Културно наслеђе и одрживи туризам“, усклађена је са одлуком Генералне скупштине Уједињених нација која је 2017. годину прогласила Међународном годином одрживог туризма за развој.

За заштитаре непокретног културног наслеђа овај значајан дан је НК ICOMOS Србија обележио радно у Смедереву, обиласком Смедеревске тврђаве која се налази на прелиминарном списку Републике Србије за упис на Листу Светске баштине и Округлим столом под називом „Смедеревска тврђава и одрживи туризам за развој града“ који је одржан у смедеревском музеју.

Након обиласка Смедеревске тврђаве уз стручно вођење арх. Снежане Јејић и колега из Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву, учесници скупа из целе Србије су се окупили у Музеју у Смедереву, где је одржан округли сто под називом „Смедеревска тврђава и одрживи туризам за развој града Смедерева“. Госте је поздравила Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву, а након тога прво је имао излагање Дејан Радовановић, археолог и директор Регоналног завода за заштиту споменика културе, а онда је модератор округлог стола Снежана Јејић је започела дискусију у којој су учествовали учесници скупа.