МОЋ МУЗЕЈА

Међународни дан музеја – Европска ноћ музеја – Национална недеља музеја

Muzeji za 10
Плакат за овогодишњу манифестацију МУЗЕЈИ ЗА 10

Од суботе 14. до петка 20. маја ове године и Смедерево ће бити део националне манифестације Музеји за 10

 

Манифестација Музеји за 10 националнa je музејскa иницијативa коју координира Национални комитет ICOM Србија.

Ова до сада највећа музејска иницијатива на територији Србије јединствена је у европском културном простору и осмишљена је с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији са циљем ефикаснијег рада, веће видљивости, као и чвршће повезаности с локалном заједницом.

Резултат је интензивнија интеракција са публиком и већа посета, као и богати и разноврсни програми који обогаћују културно-туристичку понуду Србије.

Као и претходних година, тако и ове, 2022. године, Музеј у Смедереву ће дати свој допринос различитим програмима које приређујемо у нашој згради у Омладинској бр. 4 у Смедереву.

 

 

 

Радно време Музеја у Смедереву током трајања манифестације:

Манифестацију започињемо у суботу 14. маја од 10 часова. У суботу ћемо бити део веома популарне и изузетно посећене манифестације Европска ноћ музеја, због чега ћемо у суботу 14. маја 2022. бити отворени до 22 часа.

Осталим данима (недеља 15. мај – петак 20. мај) Музеј у Смедереву биће отворен за посете од 10 до 20 часова. Улаз за све програме је бесплатан!

 

Програми Музеја у Смедереву током трајања манифестације:

 

  • Основне изложбене поставке

 

Први спрат: Изложба Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе је стална поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђe овог изузетног културно-историјског споменика од изузетног значаја за историју Србије. Поставка о смедеревској тврђави прича је о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој” Јерини и породици Бранковић, зидању монументалне тврђаве, привредном и културном успону последње српске средњовековне државе, освајању града од стране османских завојевача и трансформацији деспотовог града у оријентални шехер,  али и рађању модерне српске државе у времену српских устанака, затим о разорним последицама Првог и Другог светског рата, дугој и темељној обнови Тврђаве током друге половине 20. века и њеном проглашењу за споменик културе од изузетног значаја. Нова поставка кроз музеолошку призму даје најцеловитији приказ смедревске тврђаве до сада.

Изложбена поставка „Смедревска тврђава – од престонице до споменика културе“ (детаљ)
Изложбена поставка „Смедревска тврђава – од престонице до споменика културе“ (детаљ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Други спрат: Изложба Грожђе, гвожђе, и урбане вибрације.

Изузетно сугестиван назив изложбе игра је речи које у најкраћем на најбољи начин означавају трансформацију Смедерева и околине из чувеног виноградарског краја у важан индустријски град. Ради се о најновијој сталној поставци која је тек недавно отворена за јавност. На изложби су представљене три тематске целине које представљају препознатљиве маркере Смедерева и смедеревског краја – Грожђе, Гвожђе и Урбане вибрације. Кроз текстове, музејске предмете, фотографије, документарну и ликовну грађу публика ће моћи да се упозна са виноградарством и винарством смедеревског краја, најзначајнијим моментима и главним чиниоцима индустријализације у Смедереву, као и са развојем градске културе и формирањем урбаног градског језгра у Смедереву током 19. и првих деценија 20. века.

Изложбена поставка „Грожђе, гвожђе, и урбане вибрације“ (детаљ)
Изложбена поставка „Грожђе, гвожђе, и урбане вибрације“ (детаљ)
Изложбена поставка „Грожђе, гвожђе, и урбане вибрације“ (детаљ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Нова ауторска изложба

Сала у приземљу: Изложба Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века, ауторке др Снежане Цветковић, музејске саветнице смедеревског музеја, коју смо отворили поводом Дана Музеја у Смедереву, 12. априла 2022. године, проистекла је из трогодишњег пројекта „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“, који је у периоду између 2019. и 2021. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Целини руске уметности у смедеревском музеју припадају слике и акварели Дмитрија Васиљевича Вележева, Василија Николајевича Резникова, Бориса Шаповалова, А. Рославеца, Никите Тарасјевича, цртеж урбанистичког решења главног градског трга у Смедереву Ђорђа Коваљевског, иконе Николаја Феофиловича Мејендорфа, Ивана Петровича Дикија, Бориса Володина и бројних анонимних руских иконописаца од краја 17. до средине 20. века, међу којима има изузетних остварења руског иконописа.

Иницијални циљ пројекта – обнове и заштите дела руских уметника – прерастао је у изложбени и конзерваторски изазов, чији је резултат поставка која сведочи о руско-српским уметничким везама и деловању руских уметника у Смедереву.

ауторска вођења:

субота, 14. 5. у 20 часова

уторак,  17. 5. у 18 часова

четвртак, 19. 5. у 18 часова

Изложба у смедеревском музеју
Са свечаног отварања изложбе 12. априла 2022.

 

Посебни програми у оквиру манифестације:

 

  • Музички програм

Сала у приземљу: Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” су у сарадњи са партнерским музејским установама у Србији и уз подршку Министарства културе и информисања Србије иницирали реализацију циклуса концерата „Музиком кроз музеје Србије”.

Први концерт новог циклуса биће одржан током предстојеће манифестације „Музеји за 10” у среду 18. маја 2022. у Музеју у Смедереву са почетком од 19 часова.

Програм концерта у Смедереву
Биографије музичара

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програм:

Жељко Дабижљевић  – виолина

проф. мр  Владимир Кох – ментор, клавирски сарадник и виолиниста

 

  • Рајино коло – композиција из нотне архиве Историјског музеја Србије
  • J. S. Bach: Adagio и фуга из сонате gmol за виолину соло
  • N. Paganini: Caprice nr. 9
  • G. PugnaniF. Kreisler: Preludium и Allegro е-mol за виолину и клавир
  • Kreisler: „Лепи рузмарин“ за виолину и клавир
  • Wienavski: Granda duo за две виолине gmol
Жељко Дабижљевић
Владимир Кох

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добро дошли!