Музеји Србије биће окупљени и ове године око заједничке манифестације Музеји за 10, која ће бити одржана широм Србије од 14. до 20. маја 2018. године.

 

флајер Музеји за 10Флајер Музеји за 10 СмедеревоКао и претходних година, музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције широм Србије представиће од 14. до 20. маја културно наслеђе Србије. Све ово дешава се у оквиру Националне недеље музеја, током које ће бити обележени Међународни дан музеја (18. мај), као и Европска ноћ музеја (19. мај).

У више од 45 градова и места широм земље публику очекују занимљиве изложбе, велики број радионица, пратећих програма, посебно осмишљених садржаја за децу и младе. Током трајања манифестације сви садржаји ће бити бесплатни.

Музеј у Смедереву ће током трајања манифестације публици представити бројне популарне програме различитог карактера – изложбе, концерте, предавања и разговоре са публиком. Ове године смедеревски музеј одржаће веома популарну манифестацију Ноћ музеја по десети пут!

Како бисмо одговорили на захтеве публике, наша установа ће током трајања Националне недеље музеја имати продужено радно време, а сви програми су бесплатни! Зато, поведите своје породице и пријатеље, понесите фото апарате и у добром расположењу дођите да заједно уживамо у програмима који ће приближити делатност музеја најширој могућој публици!

 

Програми:

Аутори поставке су: Татјана Гачпар, директор и виши кустос археолог; мр Снежана Цветковић, виши кустос историчар уметности; Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар и Милан Марковић, кустос педагог.

 

  • Изложба Смедерево: град и људи у уметности 20. века.

Ауторка изложбе је мр Снежана Цветковић, виши кустос историчар уметности.

Свечано отварање: 14. мај у 19.00 часова. Изложба ће трајати до 30. јуна 2018.

 

  • Концерт  гитаристе Павла Жаркића, студента друге године Факултета уметности Универзитета у Нишу.

Програм ће се реализовати 16. маја од 19.00 часова.

 

  • Предавање У потрази за гробом деспота Ђурђа Бранковића.

Предавач: Др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Предавање ће бити одржано 17. маја од 18.00 часова.

 

  • Концерт хора духовне музике Искон из Ковина.

Концерт је посвећен страдању и васкрсу Србије у Првом светском рату. Диригент: Ненад Петковић; Тескт припремио и говори: Никола Љубоја; Гости: Вук Радојковић (рецитатор), Неда Николић (инструментали) и Оља Љубоја (глума).

Програм ће се реализовати 18. маја од 20.00 часова.

 

Диригент: Марко Ђорђевић.

Програм ће се реализовати 19. маја од 20.00 часова у трајању од 15 минута, од 21.00 час у трајању од 15 минута и од 22.00 часа у трајању од 15 минута.

 

***

 

Радно време Музеја током трајања манифестације:

Понедељак – петак, 14 – 18. мај од 9.00 до 21.00 час;

Субота, 19. мај од 10.00 до 24.00 часа (Ноћ музеја);

Недеља, 20. мај од 9.00 до 21.00 час.

 

Сви програми се одржавају у Музеју у Смедереву, Омладинска 4.

Улаз слободан! Добро дошли!

 

Останимо у контакту:

www.facebook.com/muzejsd

www.twitter.com/muzejusmederevu

www.instagram.com/muzejsd