Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу представља нову изложбу у Музеју у Смедереву

 

Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме

 

Краљица Драга ОбреновићМузеј рудничко-таковског краја, приредио је изложбу коју је посветио својој  суграђанки, српској краљици Драги Обреновић, унуци устаничког првака Николе Милићевића Луњевице и супрузи Александра, последњег српског краља династије Обреновић. Драга је рођена у Горњем Милановцу 23. септембра 1866. године. Чињеница да је Драга била анатемисана у годинама и деценијама после Мајског преврата 1903. године, у коме је убијена заједно са својим супругом, краљем Александром Обреновићем, била је подстрек за организацију ове изложбе.

Виши кустоси Музеја рудничко-таковског краја, историчарка уметности Ана Ранковић и историчар Александар Марушић, представили су најважније моменте из њеног живота у оквиру изложбеног концепта којим се у потпуности осветљава њена личност и улога од рођења, девојаштва, дворске службе код краљице Наталије Обреновић, удаје за краља Александра Обреновића до трагичног окончања живота.

Репрезентативна изложбена поставка коју прати садржајан изложбени каталог, након представљања у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу 2021. године и потом у многим градовима у Србији, свечано ће бити отворена у Музеју у Смедереву у понедељак, 15. августа 2022. године у 19 часова.

Истакнимо и неколико значајних чињеница које краљицу Драгу Обреновић везују за Смедерево. Оне се пре свега односе на боравке краљевског пара у њиховом летњем двору у Смедереву, у коме су провели најсрећније дане свог брачног живота. Сам чин њиховог венчања био је поновљен у Саборном храму Светог Георгија у Смедереву, а међу свадбеним даровима посебно се издваја брилијантски орден шефкат, који су у Смедереву краљици Драги предали изасланици турског султана Абдул Хамида. У међуратном периоду највише заслуга за рехабилитацију краљице Драге припада Смедеревцу Милану Јовановићу Стојимировићу.

Музеј рудничко-таковског краја изражава велику захвалност сарадницима који су учествовали у припреми и организацији овог значајног пројекта, пре свих др Ани Столић, Дејану Вукелићу, колекционарима Сиголен Франш д`Епере Вујић и Стојану Брзаку, као и многобројним установама културе, науке и просвете, који су несебичном помоћи допринели да поставка о краљици Драги на најбољи начин сагледа чињенице и представи њен живот.

На отварању изложбе посетиоцима ће се обратити директорка Музеја у Смедереву, музејска саветница Татјана Гачпар, директор Музеја рудничко таковског краја из Горњег Милановца и коаутор изложбе Александар Марушић, и музејска саветница Музеја у Смедереву, др Снежана Цветковић.

Изложба ће бити отворена до 14. септембра 2022. године. Улаз је слободан. У току трајања изложбе, припремили смо стручна вођења и гостовања еминентних аутора који ће говорити о краљици Драги Обреновић, о чему ћемо накнадно обавештавати јавност.

Добро дошли!