Музеј у Смедереву, 20. април у 20 часова

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ГУДАЧКОГ КВАРТЕТА

Београдски  гудачки квартет је својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу ушао у ред водећих српских камерних ансамбала.

Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, Калемегдански сутони и Јесен на Чукарициу Београду, Међународном фестивалу камерне музике у Нишу и Мокрањчевим данима у Неготину. Квартет је био и резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић у Новом Саду.

Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на међународној сцени. У региону је наступао на фестивалу Јесенске музичке свечаности у Скопљу и Барском Лјетопису. Имао је неколико успешних турнеја у Италији и Немачкој, гостовао  je у Вашингтону, у САД-у, по позиву асоцијације Орфелин а уз сарадњу са Министарством културе Србије.

Београдски гудачки квартет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије и издао је четири ЦД-а. Рад квартета је дуг низ година подржавао Секретаријат за културу Београда, на више пројеката, а квартет је сарађивао и са Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским кутурним центром, Југоконцертом, Мадленијанумом и бројним центрима за културу у Србији.

Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али такође и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Последњих неколико година Београдски гудачки квартет је посебно усмерен на извођење композиција српских аутора, како савремених, тако и дела из богате српске музичке баштине. У томе их подржава, кроз пројекте, СОКОЈ – савез музичких аутора Србије. Квартет је наступао и на Међународном фестивалу Трибина композитора, у Београду, 2019. године.

Чланови квартета су:

Невенка Татић и Владимир Васиљевић, виолине, Ивана Гладовић Ерчић, виола и Душан Стојановић, виолончело

ПРОГРАМ:

 

Божо Бановић – Гудачки квартет бр.3 оп.48

Бранка Поповић – Out of Nowhere

Дејан Деспић – Менует (из Дубровачког дивертимента)

Марко Алексић – Руковети С.С.Мокрањца аранжман за гудачки квартет

Милана Стојадиновић Милић – Рок Џез Рол Етида на распродаји

Драгољуб Драган Илић – Oplety

БИОГРАФИЈЕ ЧЛАНОВА КВАРТЕТА

Невенка Татић је дипломирала виолину на ФМУ у Београду у класи професора Рајка Дојчиновића. Магистрирала је у класи професора Дејана Михаиловића на Академији Уметности Нови Сад. Усавршавала се у Москви код професора Григорија Жислина.

Освојила је бројне награде на републичким и савезним такмичењима. Усавршавала се на мајсторским курсевима Павела Верњикова и Варткеса Бојаџијана. Одржала је бројне солистичке реситалe са пијанистима Татјаном Шурев , Весном Пантовић, Јованком Ристић и Иваном Мелешом. Наступа у дуу са пијанистом Дејаном Стошићем. Ради као професор виолине у Музичкој школи Др.Војислав Вучковић у Београду.

Владимир Васиљевић је дипломирао виолину 1992. године на Музичкој Академији у Прагу у класи професора Јиржија Томашека. Након студија наступао је као концертмајстор камерног оркестра „Комнениус“ и стални члан к.о. „Солисти ди Прага“ у Прагу.

По повратку у земљу, од 1995. године је запослен у школи м.ш. „Мокрањац“ у Београду. Од тада, упоредо са радом у школи,  ангажован је и као камерни музичар, стални члан камерних оркестара „Душан Сковран“, „Краљевски гудачи Светог Ђорђа“ са којима је наступао и као солиста, и многих других мањих камерних ансамбала (Трио „Аперто“, гост триа „Покрет“ итд.).Добитник је награде за педагошке резултате ЗМБШС.Председник је и један од оснивача „Удружења Мокрањац“.

Ивана Гладовић Ерчић је дипломирала на Академији Уметности у Новом Саду, одсек-  виола, у класи др.проф. Душице Половине. Добитник је Универзитетске дипломе Универзитета Нови Сад. Награђивана од стране ЕУРОБАНК-е за постигнуте резултате током студија. Стипендиста је Владе Републике Србије- Фонд за младе таленте. Била је члан Војвођанске Филхармоније, Београдске Филхармоније,Симфонијског оркестра РТС-а и Сарајевске Филхармоније. Дугогодишњи члан Камерног оркестра „ Краљевски гудачи Св. Ђорђа“ са којим је остварила многобројне  турнеје по Немачкој, Француској, Аустрији на челу са нашим еминентним виолинистом  Крстић Сретеном. Ативан је члан и гудачког трија „Чаробне жице“. Стално је запослена у Уметничком ансамблу Министарства Одбране „ Станислав Бинички“.

Душан Стојановић, виолончелиста, је дипломирао на Факултету музичких уметности у Београду. По завршетку студија похађа  мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској. Усавршавао се на мајсторским курсевима код педагог Данијела Шафрана, Бориса Пергаменшикова и Фредерика Лодеона. Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003.године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству и снимио је ЦД као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. 2013. године је издат и ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Снимио је и два ЦД-а са композицијама за виолончело и клавир српских и француских композитора. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички. Душан Стојановић је од 2001.године стално запослен као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а, а од 2018.године је и гостујући соло-виолончелиста оркестра опере и театра Мадленијанума.