Музеј у Смедереву у Горњем МилановцуМузеј у Смедереву гостује у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, са изложбом „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“, која је свечано отворена 9. марта 2023. године. Тиме се наставља и продубљује међумузејска сарадња смедеревског и горњомилановачког музеја, које спајају историјске везе средњег и новог века, династија Бранковић и Обреновић. Наведену изложбу Музеј у Смедереву је приредио поводом 570-те годишњице преноса моштију Светог Луке у Смедерево.

 

Ауторке изложбе су музејске саветницее смедеревског музеја, Татјана Гачпар, археолошкиња и директорка Музеја у Смедереву и др Снежана Цветковић, историчарка уметности, као и библиотекарка саветница Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево.

 

На свечаном отварању изложбе у Горњем Милановцу, присутне је поздравио Александар Марушић, виши кустос историчар и директор Музеја рудничко-таковског краја. Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву говорила је о сарадњи ова два музеја, настанку и идејама изложбе „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“, а др Снежана Цветковић је представила изложене предмете и ауторе изложених уметничких дела који сведоче о процвату српске писмености на двору деспота Ђурђа Бранковића у 15. веку, а коју су надаље неговали његови наследници, током 16. века.

 

Изложба ће бити отворена у Музеју рудничко-таковског краја до 9. априла 2023.