Музеј у Смедереву приређује изложбу о Првом светском рату у селу Лугавчина код Смедерева

 

Постер ЛугавчинаПоводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, Музеј у Смедереву приредиће у сарадњи са ОШ „Бранко Радичевић“ у Лугавчини изложбу Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918, која ће бити отворена у уторак 25. децембра 2018. године у 12 часова у Дому културе у Лугавчини

 

Изложба Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918. део је истоименог пројекта Музеја у Смедереву којом смедеревски музеј обележава стогодишњицу завршетка Првог светског рата. Аутор пројекта је Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву. Пројекат је финансијски подржан од Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева. Носећи аспект овог пројекта јесте издавање монографије Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914–1918, аутора Мирослава П. Лазић, иначе прве историографске синтезе на тему завичајне историје Првог светског рата. Поменута књига биће представљена публици почетком фебруара наредне године.

Пројекат се реализује у години када се обележава 100-годишњица завршетка Првог светског рата, који је из основа променио Смедерево и околину. Рат је однео много жртава, а Смедерево је, поред Београда и Шапца, било један од градова који је претрпео највећа разарања. Због овога, као и због читавог низа других веома важних догађаја и процеса који су се дешавали током рата (скрајнути и донекле заборављени Смедеревски бој 1914. године, Разарање града и околних села 1915. године, страдање под трогодишњом окупацијом…) важно је да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на досадашњој литератури допуњеној резултатима вишегодишњих научних истраживања архивске, музеолошке и друге изворне грађе, као и до сада непознате стране и домаће литературе.

Осим монографије, приређивањем пратеће истоимене изложбе у одабраним селима на територији Града Смедерева, желимо да популаришемо тему Првог светског рата на јасан, концизан и визуело допадљив начин утемељен на чињеницама. Изложба Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918. у највећој мери ослања се на пројекат Музеја у Смедереву из 2014. године Смедерево у Великом рату, аутора Мирослава П. Лазића и Марка Стефановића, историчара из Смедерева. Новина је у томе што изложбу из 2014. године прати нови штампани тролист са основним информацијама о Смедереву и смедеревском крају током Првог светског рата, са освртима на најважније догађаје и процесе који су се дешавали током рата како у Смедереву, тако и у околним селима.

Осим тога, основна намера изложби јесте да подстакне различите заинтересоване групе из околних села смедеревског краја да проширују своја знања о темама Великог рата из домена завичајне историје и чувају материјалну баштину и сећања на Први светски рат у свом крају. У складу са тим, у оквиру ових изложби, чији низ почињемо у Лугавчини, биће одржани јавни часови, као и радионице у школама у селима где се представља изложба. Циљ нам је да обухватимо што већи број ученика сеоских школа, којима желимо да укажемо на значај Првог светског рата у завичајној историји.

Позивамо Вас да својим присуством увеличате отварање изложбе Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918.  На отварању изложбе говориће аутор пројекта и изложбе Мирослав П. Лазић и директор ОШ „Бранко Радичевић“ у Лугавчини Бора Милошевић. Уторак 25. децембар 2018. године у 12 часова у Дому културе у Лугавчини.

Добро дошли!

 

Аутори изложбе: Мирослав П. Лазић и Марко Стефановић
Графичко обликовање изложбених паноа: Љубомир Златановић
Аутор текста тролиста: Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву
Графичко обликовање тролиста: Марија Лазић

 

Медаља за храброст

 

 

 

Штампање тролиста и реализацију изложбе финансијски су подржали:

Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево у оквиру пројекта Музеја у Смедереву Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату