Након успешног представљања у селу Лугавчина, Музеј у Смедереву наставља да приређује изложбу о Смедереву и смедеревсом крају у Првом светском рату у селима на територији Града Смедерева. Нова изложба биће у селу Колари код Смедерева

 

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, Музеј у Смедереву приредиће у сарадњи са ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима изложбу Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918, која ће бити отворена у уторак 22. јануара 2019. године у 12 часова у ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима

 

ОШ Илија Милосављевић Коларац КолариИзложба Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918. део је истоименог пројекта Музеја у Смедереву којом смедеревски музеј обележава стогодишњицу завршетка Првог светског рата. Аутор пројекта је Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву. Пројекат је финансијски подржан од Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева. Носећи аспект овог пројекта јесте издавање монографије Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914–1918, аутора Мирослава П. Лазић, иначе прве историографске синтезе на тему завичајне историје Првог светског рата. Поменута књига биће ускоро представљена публици у фебруару ове године.

Пројекат се реализује у години када се обележава 100-годишњица завршетка Првог светског рата, који је из основа променио Смедерево и околину. Рат је однео много жртава, а Смедерево је, поред Београда и Шапца, било један од градова који је претрпео највећа разарања. Због овога, као и због читавог низа других веома важних догађаја и процеса који су се дешавали током рата (скрајнути и донекле заборављени Смедеревски бој 1914. године, Разарање града и околних села 1915. године, страдање под трогодишњом окупацијом…) важно је да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на досадашњој литератури допуњеној резултатима вишегодишњих научних истраживања архивске, музеолошке и друге изворне грађе, као и до сада непознате стране и домаће литературе.

Осим монографије, приређивањем пратеће истоимене изложбе у одабраним селима на територији Града Смедерева, желимо да популаришемо тему Првог светског рата на јасан, концизан и визуело допадљив начин утемељен на чињеницама. Изложба Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918. у највећој мери ослања се на пројекат Музеја у Смедереву из 2014. године Смедерево у Великом рату, аутора Мирослава П. Лазића и Марка Стефановића, историчара из Смедерева. Новина је у томе што изложбу из 2014. године прати нови штампани тролист са основним информацијама о Смедереву и смедеревском крају током Првог светског рата, са освртима на најважније догађаје и процесе који су се дешавали током рата како у Смедереву, тако и у околним селима.

Осим тога, основна намера изложби јесте да подстакне различите заинтересоване групе из околних села смедеревског краја да проширују своја знања о темама Великог рата из домена завичајне историје и чувају материјалну баштину и сећања на Први светски рат у свом крају. Прва у низу изложби коју смо реализовали одржана је у Дому културе Лугавчина од 25. децембра 2018. до 14. јануара 2019. године.  У оквиру пројекта биће одржани јавни часови, као и радионице у школама у селима где се представља изложба. Циљ нам је да обухватимо што већи број ученика сеоских школа, којима желимо да укажемо на значај Првог светског рата у завичајној историји.

 

Позивамо Вас да својим присуством увеличате отварање изложбе Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918.  На отварању изложбе говориће аутор пројекта и изложбе Мирослав П. Лазић и Наташа Савић, директорка ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима. Уторак 22. јануар 2019. године у 12 часова у ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима. Добро дошли!

 

Аутори изложбе:

Мирослав П. Лазић и Марко Стефановић

 

Графичко обликовање изложбених паноа:

Љубомир Златановић

 

Аутор текста тролиста:

Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву

 

Графичко обликовање тролиста:

Марија Лазић

 

Штампање тролиста и реализацију изложбе финансијски су подржали:

Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево у оквиру пројекта Музеја у Смедереву Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату