Музеј у Смедереву

6.4.2021. – 23.5.2021.

Градска галерија савремене уметности Смедерево и Музеј у Смедереву су поводом отварања изложбене сезоне за 2021. почетком априла отворили изложбу КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА. Изложба и истраживачки рад Колекција деценија темеље се на уметничким радовима из Колекције Октобарски салон и овај пут су реализовани у сарадњи са Градском галеријом савремене уметности Смедерево и кустоскињом Наташом Радосављевић Кузмановић. Изложбу су осмислили Зорана Ђаковић Миннити и Синиша Илић.

Уметнице и уметници који су представили своје радове на изложби су: Биљана Ђурђевић, Нина Ивановић, Синиша Илић, Жолт Ковач, Неда Ковинић, Карстен Конрад, Милорад Младеновић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Милица Томић, Шкарт + НЕпрактичне жеНЕ (Бригита Међо)

Просторно и тематски изложба је конципирана око питања начина и услова у којима гледамо и пратимо ликовну уметност али и могућности њеног излагања у доба пандемије, у отежаним условима рада са којима се и даље суочавамо. Радови приказани на овој изложби могу да сугеришу односе и имагинацију који настају између ентеријера и екстеријера, институција, приватних и јавних простора, рада и слободног времена. Реагујући на саму архитектуру музеја у активне просторе изложбе укључени су лапидаријум и простори изван саме галерије, који се не користе стандардно као излагачки. Таквим поступком, увођењем ширег просторног оквира у поставку, омогућујемо више персепктива гледања и испитујемо појам дистанце, који у овом случају може да буде позиција из које се другачије и из различитих углова сагледавају уметнички радови и просторна драматугија изложбе, галерије али и самог музеја.

 

Колекција Октобарски салон основана је 2012. године на основу поклона уметница и уметника који су излагали на међународним издањима изложбе Октобарски салон, од 2004. године, а на иницијативу Културног центра Београда. Највећи део Колекције добио је својство покретног културног добра, а 153 уметничка дела укупно 104 уметнице, уметника и уметничких група налазе се у јединственом информационом систему за дигитализацију културног наслеђа и савременог ставралаштва. Колекција наставља да расте захваљујући поклонима и откупима.

Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 23.5.2021. Музеј је отворен за посетиоце сваког радног дана од 8 до 17 часова и викендом од 10 до 15 часова. Понедељком је музеј затворен за посете.