Аутори изложбе су Александар Лазар и Милан Булатовић, докторанти уметничких студија графике на Факултету ликовних уметности у Београду.

Изложба ће бити отворена у среду 25. јануара у 18:30 часова.

Време трајања изложбе од  25. јануара до 13. фебруара 2017. године.

Аутори, кроз свој уметнички рад, сагледавају феномен енергије и различите видове њеног испољавања. Сведеним колоритом, геметријским формама, апстракованим ликовним изразом структуришу ликовне садржаје у целину, проблематизујући ову тему.

Александар Лазар, бавећи се феноменом синестезије и односом ликовног и музичког језика, користи апстрактни ликовни израз и геометријске форме као врсту језика који је у највећој мери сличан музици. Геометријски склад и уређеност музичких и ликовних структура је једно од главних начела хармоније. Примењујући идеје гешталт психологије о визуелној динамици, која је у блиској вези са основама музичке композиције, своје ликовне композиције сагледава као дијаграме сила.

Милан Булатовић у серији „Енергетска пирамида“ бави се не само архитектонским објектима, већ и мистичним, симболичним импликацијама које са за њих везују. Своје пирамиде сагледава као енергетске објекте импозантног облика и мистериозног начина градње за које се везују бројне спекулације које говоре о акумулирању, трансформацији и преношењу енергије.

 

Аутор најаве мр Наташа Радосављевић-Кузмановић, кустос историчар уметности

galerija@mus.org.rs