Градска галерија савремене уметности Смедерево

Аутор: Иван Коцић

Назив изложбе: Рециклажа игре

Трајање: 10 – 24. 1. 2017.

РЕЦИКЛАЖА ИГРЕ

 

Данашњи свет је створен и вођен од стране људи који претерују у трошењу ресурса сваке врсте, куповини ствари које не чине њихове животе суштински богатијим, већ им је углавном представљено да је тако ..

Сви ми смо, с времена на време, неспособни да се одупремо свеприсутном притиску потрошачког друштва и његових закона. Али да ли су нам све те ствари заиста потребне? На ово питање је веć одговорено. Питање које ја постављам је где одлазе све ствари које бацимо.

Конкретно, где су ствари које смо волели, направили везу са њима, само да би их на крају бацили …

Да ли смо одрасли тако брзо да смо заборавили све наше, некад тако важне играчаке? Да ли смо заборавили напоре наших родитеља у покушају да нас изненаде њима, или наше стално досађивање за куповином истих?

Зато сам одлучио да их извадим из старих ормара и подрума, очиститим их од

прашине и опет се поиграм њима … Данас сам одрасла особа и другачије се играм

сада, али једно је сигурно: ове старе играчке се више никада неће вратити забораву.

Серија радова „РЕЦИКЛАЖА ИГРЕ“ је наставак истраживања у области женске фигуре. Овај пут сам био концентрисан на портрет.

Асемблажи су направљени од играчака и осталих предмета које користимо и са којима градимо везу, али је прекидамо када одлучимо да нам више нису од користи … Ја сам им једноставно нашао нову функцију.

Истовремена промоција уметности  и рециклаже је више него респектабилна и значајна улога. Кладим се да многи од нас сањају о таквој позицији у нашем друштву. Ови објекти су успели то да остваре.

Иван Коцић