Програм Музеја у Смедереву у оквиру овогодишњих, 31. Смедеревских светосавских свечаности

Гостовање документарне изложбе Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду

Изложба „Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду“ биће свечано отворена у среду 22. јануара 2020. у 18 часова у Музеју у Смедереву. Изложба ће бити отворена до 14. фебруара ове године. Улаз је слободан.

После отварања изложбе посетиоци ће моћи да присуствују извођењу монодраме „Мој отац Вук Караџић“ реализованој у организацији Музеја Вука и Доситеја, Удружења КултурНет и уз подршку Туристичке организације Београда.

Документарна изложба „Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду“ садржи двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају  делатност и рад Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. Текстове паноа прате одабране репродукције портрета хероја српске културе као и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице.

Истоимена поставка гостовала је 2017, 2018. и 2019. године у  Хамбургу и Штутгарту, Новом Саду, Обреновцу, Рашкој, Тршићу, Шапцу, Неготину и Београду.

Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, музејски педагог.

Језгро збирке Музеја Вука и Доситеја чини заоставштина Вука Стефановића Караџића коју је крајем 19. столећа (1894.) Краљевини Србији поклонила његова ћерка, Вилхелмина Мина Караџић Вукомановић. Вукова соба, односно Вуков музеј деловао је под окриљем тадашњег Народног музеја. У периоду после Другог светског рата,  Вуковој збирци придодаје се  скромнија оставштина Доситеја Обрадовића и  одлуком владе НР Србије 28. фебруара 1949. године оснива се Вуков и Доситејев музеј. У почетку самосталан, Музеј  се од 1979. године поново припаја Народном музеју у Београду у чијем саставу и данас делује.

Речи Вука Стефановића Караџића из којих се очитује његова неисцрпна љубав ка свом народу, језику и просвећивању гласе: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.

Емотивна биографска прича о животу Вука Караџића

Музеј Вука и Доситеја вас позива да се кроз мултимедијални програм „Мој отац Вук Караџић“ упознате са животом и стваралаштвом највећег реформатора српског језика, Вука Караџића.

Вук Стефановић Караџић је био српски филолог, реформатор језика, писац првог српског речника и најзначајнија личност српске књижевности прве половине 19. века. Његов живот обилује причама које су биле инспирација за креирање специјалног милтимедијалног програма, замишљеног тако да сваког посетиоца упозна са појединостима из живота једне од најзначајнијих личности наше историје. То је сентиментална животна исповест Вукове ћерке Мине Караџић коју у свом препознатљивом стилу интерпретира глумица Љиљана Јакшић, преносећи занимљивости из приватног живота, породичне потешкоће и приче о најзначајнијим догађајима и личностима које су, својевремено, окруживале Вука Караџића и обликовале његов живот и стваралаштво.

Зграда Музеја Вука и Доситеја својевремено је била седиште Велике школе, прве српске просветне установе намењене вишем образовању, коју је основао Доситеј Обрадовић, а Вук Стефановић Караџић био ђак прве генерације. Мултимедијални програм „Мој отац Вук Караџић“ обогаћен је монодрамом из угла Мине Караџић, приказивањем документарног материјала, породичних фотографија, као и тактовима староградских музичких нумера, тако да у потпуности дочарава време о коме Мина приповеда, док савремени аудио-визуелни ефекти оживљавају простор овог култног здања. По завршетку програма посетиоци могу да обиђу сталну музејску поставку коју чине лични предмети Вука и Мине Караџић, породично стабло и богата збирка фотографија породице Караџић.

Програм реализују Музеј Вука и Доситеја Народног Музеја у Београду и удружење КулТурНет у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије и Туристичком организацијом Београда.