Актуелна, динамична и савремена установа културе.

Презентује значајне ауторе данашње српске уметничке сцене, 

групе и појаве, као и уметнике из других земаља.

Новости и изложбе

Информишите се о дешавањима и раду Галерије савременe уметности у Смедереву.

Живан Вања Панић / ГОВОР ТВОГ ТЕЛА

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО   ЖИВАН ВАЊА ПАНИЋ Назив изложбе: ГОВОР ТВОГ ТЕЛА Музеј у Смедереву, 2.12. 2021. – 15.12. 2021. Отварање: четвртак, 2.12. 2021. у 19.00     У оквиру годишњег програма Градске галерије савремене уметности Смедерево, на изложби под називом ГОВОР ТВОГ ТЕЛА представиће се аутор Живан Вања Панић. Изложба ће бити постављена…

Изложба КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА

Музеј у Смедереву 6.4.2021. – 23.5.2021. Градска галерија савремене уметности Смедерево и Музеј у Смедереву су поводом отварања изложбене сезоне за 2021. почетком априла отворили изложбу КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА. Изложба и истраживачки рад Колекција деценија темеље се на уметничким радовима из Колекције Октобарски салон и овај пут су реализовани у сарадњи са Градском галеријом савремене уметности…

РОДОНАЧЕЛНИЦИ КОНЦЕПТУАЛНЕ УМЕТНОСТИ У ЗБИРЦИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ

Виртуелна изложба поводом Дана државности Републике Србије, 2021. године   Доминантни наративи прве половине 20. века, одређени структуралистичким и формалистичким методолошким оквирима у којима уметничко дело посматрамо искључиво као засебну, аутономну, естетску форму, у знатној мери су промењени у другој половини истог века новим постструктуралистичким теоријама. Овакав приступ афирмисао је даља померања, па је почетак 21.…
Loading blog posts...

Градска галерија савремене уметности Смедерево

Галерија савремене уметности Смедерево, основана 1999. године, временом је профилисала своју програмску оријентацију и дефинисала циљеве базиране на промоцији највиших уметничких и културних вредности.

У свом програму она се труди да активно прати савремене интердисциплинарне уметничке тенденције у циљу едукације што шире публике и креирања што динамичније и отвореније локалне културне сцене.

Промоција савремених израза на културној сцени изузетно је важна зато што уметност има активну улогу у неговању и обликовању савременог друштва у смислу генерисања, промовисања и ширења напредних идеја, али и креирања критичке свести сваког њеног члана.

Годишњи програм Галерије осмишљава се у складу са постављеним излагачким концептом. Он је дефинисан тако да отвара простор за иновативност, истраживачко и критичко деловање кроз презентацију најразличитијих уметничких сензибилитета и медија.

Јасно осмишљен годишњи програм могуће је постићи само транспарентним радом, кроз конкурсну програмску селекцију. На његово креирање утиче Уметнички савет састављен од учесника, професионалаца и активних познавалаца савремене уметничке сцене. Посебан значај за формирање квалитетног годишњег програма Галерије имају пажљиво биране позивне изложбе и кустоски пројекти.

Бавећи се својом основном излагачком делатнишћу Галерија савремене уметности Смедерево била је у могућности да оформи своју збирку дела савремене уметности. Набављање нових аквизиција реализовано је углавном путем откупа или поклона.

Формирање овог фонда јасно показује уметничке тенденције времена у коме су дела настала, али и тенденције програмске оријентације Галерије. Само на овај начин, савременим приступом кроз промоцију различитих уметничких форми, она је у могућности да афирмише, чува и негује традиционалне ликовне вредности.

Детаљније о збирци Градске галерије савремене уметности у Смедереву сазнајте кликом на овај текст.

Контакт информације

Градска галерија савремене уметности Смедерево

 

Галерија савремене уметности Смедерево свој програм реализује у изложбеној сали Музеја у Смедереву, на адреси

Омладинска 4, 11300 Смедерево
Република Србија

Телефон: +381 (26) 4622138
e-mail: galerija@mus.org.rs

Преузимањa за уметнике

Кликом на дугмад испод текста можете преузети документа у .zip формату.

Техничка листа
Лого ГГСУС и грбови Импресум ГГСУС
Текст конкурса 2020/21 ОБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ за конкурс
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

67

Година трајања Музеја

12000

Предмета у нумизматичкој збирци, што је чини предметима најбогатијом

9.413

Посетилаца ГГСУ у 2016 години.

283

Реализованих програма у ГГСУ