Избор са 19. међународне смотре археолошког филма

У сарадњи са Народним музејом у Београду у периоду од 5. до 9. новембра 2018. године у Музеју у Смедереву биће приказан избор филмова са 19. смотре археолошког филма.

ПРОГРАМ:

ПОНЕДЕЉАК, 5. 11. 2018. у 18:00

 

Игра престола, српски витешки код

Режија: Смиљана Попов

Србија 2017.

Трајање 23′

 

Ова филмска прича води нас у време кад су обале Србије запљускивала три мора, а она била огромно царство. Звучи као почетак бајке, али биће ово права српска „Игра престола“ о најсјајнијем периоду српске државе у њеној историји, када се протезала од Дунава до Коринтског залива, од Јадранског до Егејског и Јонског мора. Јунак ове епизоде је први српски цар – Душан Силни, једини средњовековни владар и једини Немањић, сахрањен у Београду.

______________________________________________

 

Петрус, средњовековни град

Режија: Божидар Боле Николић

Србија 2005.

Трајање 30′

 

Тврђава Петрус налази се 11 километара североисточно од Параћина, на узвишењу код села Забрега и окружује га река Црница. Његови владари су били, савременици цара Душана и кнеза Лазара, жупан Вукослав. У доба Римљана је на месту Петруса постојало утврђење, зато што су у њему нађени бакарни новчићи, а они су данас постали део збирке Завичајног музеја у Параћину. У VI веку ту је постојало византијско утврђење, што је подигнуто у склопу са Јустинијановим (527~565) радовима,  на утврђењу византијске власти.  У околини тврђаве Петрус у X веку су населили монаси испосници. Нова тврђава је саграђена од доба Стефана Немање, та област представља српске државе Немањића и једину област на десној обали Велике Мораве. Жупану Вукославу је средином XIV века Цар Душан доделио област око Петруса, та област се од тада назива Пустош Петрус.

______________________________________________

 

На трагу царске палате – Пројекат Глац

Режија: Слободан Максић

Србија 2017.

Трајање 25′

 

Филм прати српско-аустралијски тим стручњака и студената током прве кампање археолошких ископавања на локалитету Глац, код Сремске Митровице, 3км од некадашњег Сирмијума. На простору данашње Србије рођено је седамнаест римских царева. Тројица су на овом тлу подигли палате: Галерије у Ромулијани, Максимин Даја у Шаркамену и Константин на Медијани. Да ли Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће дугогодишње аустралијско-српско истраживање.

 

 

УТОРАК, 6. 11. 2018. у 18:00

 

Metalla Tricornensia – Космај

Режија: Растко Шејић

Србија 2018.

Трајање 24′

 

Документари филм  Metalla Tricornensia“  води вас на Космај, негдашње подручје рударског басена Metalla Tricornensia, где је римско царство црпло руду сребра. Кроз тврђаву кохорте и над античким Demessusом. На место сусрета народа. У храм који је био и црква. У гробнице. На пустопоља испоштеног богатства. На рушевине свести о важности прошлости.

_______________________________________________

 

У потрази за античким Ел Дорадом

Режија: Смиљана Попов

Србија 2017.

Трајање 22′

 

Београд крије остатке изгубљеног и давно заборављеног града старог преко 2000 година. Тај антички град је DEMESUM и налазио се у подножју планине Космај. У овом античком граду је чувени римски император Диоклецијан одржао сабор о рударству.

_______________________________________________

 

Археолошки локалитет  „Анине“ – Villa rustica

Режија: Александар Теодоровић

Србија 2017.

Трајање 16′

 

Најновија археолошка истраживања на локалитету “Анине“ код Ваљева откривају тајну из римског периода. Овде је постојала веома раскошна римска -Villa rustica.

 

 

СРЕДА, 7. 11. 2018. у 18:00

 

Од Египта из доба фараона до Африке данас

Dall’Egitto faraonico all’Africa di oggi

Режија: Alfredo е Angelo Castiglioni

Италија 2016.

Трајање: 18’

 

Пре 3000 година на територији северне Африке развијала се староегипатска култура која је кроз своју моћ утицала на читав афрички континент. Филм представља кратак преглед колико археолошких  трагова је остало од те древне културе данас на овој територији.

______________________________________________

 

Нови осврт на Назарет: археологија и традиција

Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù

Режија: Alberto Castellani

Италија 2017. 

Трајање: 50’

Археолошки налази су показали да је Назарет у 1. веку био ретко насељено. Пронађени су стари гробови, остаци зидова терасе и темељи од три торња. Амерички археолог Џејмс Стрејнџ је проценио да је Назарет током Исусовог раздобља бројао само негде између 480 до 2.000 становника, и приметио да га јеврејски извори не спомињу све до 3. века. И Џек Финеген је утврдио да је Назарет био снажан јеврејски град током Римског раздобља. Други пак сматрају да Назарет тада није ни постојао јер се не спомиње ни у Старом завету ни у Талмуду, и да ископине не показују присуство времена Асирије, Вавилоније или Римског царства.

 

 

ЧЕТВРТАК, 8. 11. 2018. у 18:00

 

Лица Етрураца – канопске вазе из Толеа

Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle

Режија: Alessandro Barelli

Италија 2017. 

Трајање: 32’

 

Путовање кроз време води нас на археолошка ископавања некрополе Толе на територији Тоскане. Управо на овом локалитету пронађене су канопске посуде за које се верују да припадају Етрурској култури.

______________________________________________

 

Трајан

Traianus

Режија: Livio Zerbini, Giovanni Ganino

Италија 2017. 

Трајање: 26’

 

Марко Улпије Нерва Трајан (lat. Marcus Ulpius Nerva Traianus; рођен 53. године, ступио на престо 98. године, умро 117. године), био је римски цар, наследник Нервин и припадник Антонинске династије.

Трајан је био први и можда једини цар којега је усвојио претходни цар с којим није био ни у каквом сродству, било рођењем или брачним везама. Такође је био други у низу петорице добрих царева који су наслеђивали један другога путем усиновљења и током већег дела 2. века обезбедили царству унутрашњу хармонију и добру владу. Осим тога, Трајан је као Хиспанац био први цар рођен у некој провинцији. Уз све већи број провинцијалаца у сенату, уздизање једног од њих на царски престо било је практично неминовно.

 

 

ПЕТАК, 9. 11. 2018. у 18:00

 

Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци

Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner

Режија: Peter Prestel, Gisela Graichen

Немачка 2016.

Трајање 43’

 

Најновија археолошка открића у Бразилу. Публика ће путем овог филма отпутовати у јужну Америку и сазнати о материјалним остацима до  којих су дошли археолози а који се односе на прве људе који су живели на овом подручју.

______________________________________________

 

Лав – човек

Die Restaurierung des Löwenmenschen

Режија: Uwe Krüger

Немачка 2013.

Трајање 27’

 

Јуни 2012. Eslingen. Завод за заштиту споменика. Последње поглавље чудесне археолошке приче из леденог доба. Нова рестаурација 40.000 г. старе фигурине Лав-човека. Археолог Кинд, шеф радова Бојтелшпахер, куратор Вербергер из Музеја у Улму, окупили су се око рестаоратора Никол Ебингер Рист. Ту је и рестауратор Уте Волф. Она је пре 80 г. уобличила Лав-човека. Недавно је нађено још комадића фигурине, зато ће је раставити и поново ће саставити њених сада 800 делова.